Stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku Matteo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matteo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam pytania dotyczące następującej sytuacji:
Mój dziadek zmarł miesiąc temu. Mieszkał w domu mieszkalnym wspólnie z żoną (moją babcią), jedną z córek (miał dwie córki i syna) i jej dziećmi (jego dwoje wnuków). Do tej nieruchomości miał jako jedyny prawo własności. Paręnaście lat temu spisał u notariusza testament, w którym przekazał prawo własności domu zamieszkującej w nim wnuczce. Wkrótce odbędzie się rozprawa w sprawie stwerdzenia nabycia spadku (na wniosek wnuczki). Wezwani zostali na nią żona zmarłego (moja babcia) i ich troje dzieci.

Moje pytania:
1. jak wygląda standardowe postępowanie w sądzie w takim przypadku, tj. co jest celem takiej rozprawy, jakie padają na nim pytania?
2. czy wezwani mają jakiekolwiek prawa do spadku i czy na rozprawie będą musieli się ich zrzec albo przeciwnie - zażądać (wedle woli)?
3. jeżeli babcia (żona zmarłego) i jedna z córek (obie faktycznie zamieszkują nieruchomość, w tym wnuki ze strony tej córki) chciałyby mieć (zwłaszcza babcia) prawo zamieszkiwania w tym domu do końca swojego życia, czy istnieje możliwość ustanowienia takiego prawa (wiem, że istnieje służebność osobista, ale bardziej chodziłoby o prawo własności) podczas takiej rozprawy?
4. czy syn zmarłego ma prawo jakichkolwiek roszczeń w związku ze spadkiem dla siebie lub swoich dzieci (wnuków zmarłego)?

Wątpliwości i pytania wynikają stąd, że nie jest mi znana wola dziedziczącej według testamentu, a chciałbym pomóc mojej mamie, która jako ta druga córka musi stawić się na rozprawie, martwiącej się jak będzie to wszystko wyglądać w sądzie (zależy jej by jej mama i siostra miały w tym domu do końca życia dach nad głową, a najlepiej by było to wszystko uregulowane zgodnie z prawem).

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i odpowiedzi.

1) Celem jest ustalenie, kto jest spadkobiercą dziadka.
2) Skoro jest testament na rzecz wnuczki, to nie mają oni żadnych praw, więc nie ma się czego zrzekać.
3) Nie, nie ma takiej możliwości.
4) Syn może dochodzić od wnuczki zachowku -> proszę poszukać na forum.

Powrót