Stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku wiktorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiktorek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Moja siostra złożyła w sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po moich rodzicach ujmując tylko moją drugą siostrę a mnie pomijając co mam teraz zrobić. Poradzcie z góry dziękuję

Możesz zgłosić się do udziału w sprawie jako uczestnik postępowania wykazując, że jesteś krewnym zmarłych zaliczanym do kręgu spadkobierców ustawowych.

Nawet tego czynić nie musisz (złożyć wniosku), choć oczywiście możesz (jesteś tzw. zainteresowanym/ą). Nie ma znaczenia czy i których spadkobierców wnioskodawca (siostra) wymieni we wniosku. Sąd bowiem jest obowiązany stwierdzić nabycie spadku przez rzeczywistych spadkobierców, choćby nie byli wskazani we wniosku. Dlatego Z URZĘDU bada kto jest spadkobiercą.

Ale żeby sąd nie musiał za długo badać, prosze wziąć akt urodzenie, a małżeństwa jesli zmieniała pani nazwisko i złozyc je w sekretariacie sądu zgłaszając sie jako uczestnik postepowania, podając dane spadkodawcy lub wnioskodawcy (chyba ze zna pani sygnature to wtedy sygnaturę).

[cytat="studentDC":fcyln57p]Nawet tego czynić nie musisz (złożyć wniosku), choć oczywiście możesz (jesteś tzw. zainteresowanym/ą). Nie ma znaczenia czy i których spadkobierców wnioskodawca (siostra) wymieni we wniosku. Sąd bowiem jest obowiązany stwierdzić nabycie spadku przez rzeczywistych spadkobierców, choćby nie byli wskazani we wniosku. Dlatego Z URZĘDU bada kto jest spadkobiercą.[/cytat:fcyln57p]

Chyba że w sprawie pojawi się np. testament na korzyść innych osób, o którym autor wątku nie wie ;)

Ja bym nie ryzykował i jednak wziął udział w postępowaniu, choćby po to by być zorientowanym co się dzieje.

"Dlatego z urzędu bada, kto jest spadkobiercą". W szczególności bada, czy spadkobierca pozostawił testament oraz wzywa do złożenia testamentu osobę , co do której będzie uprawdopodobnione, że testament się u niej znajduje (art 670 par 1 i art 677 par.1) Z urzędu też ocenia ważność testamentu i rozstrzyga w tym zakresie istniejące między uczestnikami spory. Ale żeby sąd nie musiał za długo badać lepiej zgłosić swoje uczestnictwo zgodnie ze wskazówkami Toledo, choćby po to by być zorientowanym co się dzieje i nie ryzykować (kadi)

Powrót