Stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku mimi5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mimi5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Jestem swieżo po sprawie o nabycie spadku. Gdy uprawomocni się wyrok po 21 dniach, co mam dalej robić? Czy do mnie należy obowiązek powiadomienia o tym Urzędu Miasta, czy wydziału ewidencji gruntów? Czy też sąd to sam załatwia. Co do US to wiem że podatek musze zapłacić :sad:

Pan informuje odpowiednie organy, sąd tego nie robi.

Nabyłem jescze spadek po zmarłym bracie. W chwiłi jego śmierci żyła jego matka, ja, mój brat i siostra. Z tego co czytałem najpierw cały jego spadek przeszedł na matke, dopiero po jej śmierci przeszedł na nas. CZy tak to jest :roll:

A co jest w postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku?

Sąd postanowił że po rodzicach jest spadek przeprowadzony. Natomiast po moim bracie musze udać się do sądu własciwego dla jego miejsca zapieszkania, przed śmiercią. Jest to spory kawałek drogi, więc chce napisać do tego sądu o przeniesienie sprawy do mojego sądu rejonowego. Własnie układam to pismo. Chvciałbym to odziedziczyć na zasadzie tzw dobrodziejstwa inwentarza. Jak mam to ująć słowami?
Brat odziedziczył 3/16 po ojcu, i tylko to chce przejąć po nim
Nie miał dzieci, był rozwiedziony ;)

Już doczytałem że tylko do pół roku mozna z dobrodziejstwa inwentarza :( Zmarł 1997r

No właśnie. Proszę złożyć wniosek o nabycie spadku po bracie. Jeżeli nie miał dzieci, to dziedziczą po nim rodzice i rodzeństwo.

Ale po swoim synu całość dziedziczy matka, dopiero po jaj smierci dziedziczą po niej dzieci, tak?

Nie. Proszę czytać ze zrozumieniem: po osobie zmarłej bezdzietnie dziedziczą razem rodzice i rodzeństwo.

Przepis prawny:
Art. 932. § 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek, rodzice i rodzeństwo.

Pewny nie jestem, ale twierdze że: jesli nie ma żony i dzieci, spadek przechodzi na matkę, a jesli matki nie ma to dpopiero na rodzeństwo. Nie dziedziczą naraz matka i rodzeństwo.

Twierdzić można różne rzeczy. Ja podałam podstawę prawną mojego stanowiska, teraz kolej na pana (dla uzupełnienia zapytam, czy jest pan prawnikiem?).

Powrót