Stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku tokual
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tokual

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Bardzo proszę o pomoc,o poradę,ponieważ jestem bardzo załamany.W 2018 roku zmarł mój ojciec,mama zmarła dużo wcześniej.Ojciec nie mieszkał ze mną,wynajmował mieszkanie od 2010roku.Nie posiadał nic swojego,nawet mebli.Zmarł bez grosza.Jakiś rok temu dowiedziałem się że muszę wstawić się na rozprawę w sprawie spadku-celem stwierdzenia spadku po ojcu.Rozprawa była odraczana ze względu na panujący COVID-19,obecnie mam niedługo rozprawę.Na której ma być kilka osób z mojej rodziny(siostra i jeszcze jedna).Nie wiedziałem że ojciec miał jakieś długi w Banku.Nie miałem kontaktu z ojcem od 2010roku,tylko sporadycznie.Proszę o poradę,pomoc,co się stanie,ojciec nie miał żadnego majątku,nic.Błagam o pomoc.
Pozdrawiam.

Od października 2015 roku spadek z mocy ustawy przyjmuje się z dobrodziejstwem inwentarza. Czyli za długi spadkowe odpowiadasz do wysokości nabytych w spadku aktywów. Jak te wynoszą 0 zł to i taka jest Twoja odpowiedzialność. Trzeba będzie jedynie sporządzić spis inwentarza.

Czyli jak ja to rozumiem nie będę spłacał po ojcu długów o których nic nie wiedziałem? Taki spis inwentarza gdzie się sporządza i na czym to polega? Jedynie teraz jeszcze mi się przypomniało,że przy zmarłym ojcu jedynie znaleziono 300zł co mi przekazano, czy o tych 300zł mam mówić czy że nic nie było? Bo strasznie się boję i załamany jestem bardzo,że coś będę musiał płacić za ojca,lub że mogą mi coś zabrać.Ojciec mi nic nie dał, nic nie miał . Jedynie jak pisałem mieszkał oddzielnie(wynajęte mieszkania) ale był zameldowany u mnie. Proszę o poradę.Czy mam się bać? Co mam powiedzieć przed Sądem?Bo jestem "rozbity " że żyć się nie chce .

Spis inwentarza spadku (lub wykaz inwentarza) to spisanie wszystkich aktywów i pasywów spadkowych, z którego wynika do jakiej kwoty odpowiadasz za długi spadkowe. Spis wykonuje komornik na podstawie wydanego postanowienia sądu. Z wnioskiem do sądu o sporządzenie spisu występujesz Ty. Opłaty od wniosku i za wykonanie spisu ponosisz Ty.
Wykaz inwentarza sporządzasz samodzielnie z należytą staronnością (czyli ujmujesz wszystko o czym Ci wiadomo, niczego nie pomijając). Sporządzony wykaz składasz w sądzie spadku (bezpłatnie) lub u notariusza (tu opłata za sporządzenie protokołu). Wykaz może zostać sporządzony przez więcej niż 1 spadkobiercę (czyli Ty i siostra + x). Formularze wykazu dostępne są na stronie internetowej MS. To tak bardzo w skrócie.
przy zmarłym ojcu jedynie znaleziono 300zł co mi przekazano, czy o tych 300zł mam mówić czy że nic nie było?
Należyta staranność, więc wykazujesz.

Dobrze,ale ten spis inwentarza - aktywa i pasywa spadkowe,tylko jak ojciec nic nie posiadał? Tylko jak wspomniałem zmarł z 300zł? Mieszkanie wynajmował i żadnej swojej nawet szafy nie miał? czy swojego telewizora? Duże są te opłaty do komornika? Oraz czy świadczenie jednorazowe, z ZUS ( emerytura) to też spadek czy to się nie liczy?

Tak ojciec zmarł i Policja znalazła przy ojcu tylko te 300zł które mi przekazano. Sprawa jest o te długi w jakimś Banku. Dlatego chciałem zapytać bo nie wiem ile jest tego długu,co będę spłacal ? Czy dług czy tylko do wysokości 300zł? Dodam iż nie mam żadnego dowodu że przy ojcu było te 300zł.

Sprawa jest o te długi w jakimś Banku.
Nie o długi, tylko o przyjęcie spadku. Wierzyciel ojca dąży do ustalenia kto przyjął spadek. To i tak formalność bo spadek nabyłeś z mocy ustawy. Zobaczysz że po wydaniu postanowienia o przyjęciu spadku wierzyciel odezwie się do spadkobierców.
Czy dług czy tylko do wysokości 300zł?
Tak, o ile to będzie wynikało ze spisu albo z wykazu inwentarza.
Dodam iż nie mam żadnego dowodu że przy ojcu było te 300zł.
A jakie to ma znaczenie, przecież kasę dostałeś? Dowód z zeznań świadka można zawsze przeprowadzić. Nie kombinuj, bo jeszcze spłacisz wszystkie długi.

Rozumiem,a czy mogę starać się o spis inwentarza o ile taki będzie potrzebny,ponieważ jestem od kilku miesięcy osobą bezrobotną o tzw darmowy spis ? Nic nie chcę kombinować,jestem uczciwy,bardzo się boję, stres.

czy mogę starać się o tzw darmowy spis ?
Darmo, to możesz sam sporządzić wykaz inwentarza (to samo co spis). Wtedy nie zatrudniasz komornika. Darmo też złożysz go w sądzie spadku. Pisałem o tym wyżej. Czytaj ze zrozumieniem.

Przepraszam ale ze względu że jestem tak strasznie "załamany" nie doczytałem,to zapytam czy jakiś gotowy formularz jest do tego? jaki od rozprawy jest termin na złożenie tego spisu ? jaka jest różnica jak złożę sam a jaka przez komornika?

czy jakiś gotowy formularz
Formularze wykazu można pobrać ze strony ministerstwa sprawiedliwości. Pisałem wyżej.
jaki od rozprawy jest termin na złożenie tego spisu ?
Nie ma terminu. Nie musisz robić go wcale, jednak leży w Twoim interesie sporządzenie spisu/wykazu. Tylko on ogranicza Twoją odpowiedzialność za długi spadkowe. Jeszcze jedno, sporządzenie spisu wymaga szczególnej staranności. Czyli przed jego sporządzeniem, przejrzyj kwity ojca, może gdzieś trafisz na umowy kredytowe/pożyczkowe. Dodatkowo przejdź się po bankach i innych instytucjach pożyczkowych w miejscu zamieszkania ojca i sprawdź czy nie jest zadłużony lub nie posiada jakiś oszczędności. Możesz to zrobić posiadając w ręku postanowienie sądowe o stwierdzeniu nabycia spadku, inaczej nikt Tobie takich informacji nie udzieli.
jaka jest różnica jak złożę sam a jaka przez komornika?
Zarówno w spisie jak i w wykazie (obojętnie co wybierzesz) muszą znaleźć się te same aktywa i pasywa. Różnica jest w opłatach. Wykaz sporządzasz sam i sam składasz w sądzie spadkowym - bezpłatnie. Robiąc spis rękami komornika, płacisz 100 zł za wniosek złożony w sądzie + 400 dla komornika +vat. Mogę też wyskoczyć inne koszty u komornika np. dojazdu, zapytań. Jeśli zdecydujesz się na wykaz, to niech sporządzą go wszystkie osoby które nabyły spadek (jeden wykaz dla wszystkich).

Jeżeli nie posiadam żadnych kwitów ojca,jak pisałem nic nie wiedziałem do czasu pisma ze Sądu w lutym że ojciec ma zadłużony rachunek w Banku,wiem tylko z pisma Sadowego że ojciec przed śmiercią zadłużył rachunek w Banku,i teraz ten Bank wystąpił o tzw "swoje".
Przypomniało mi się dziś,bo proszę o zrozumienie, już siły i nerwy mi puszczają, odnośnie tego 300zł - tak faktycznie nie wiem czy to było 300 czy 320 lub 400zł bo to było w 2018roku i byłem w szoku, więc teraz sam nie wiem jaką kwotę mam podać?? Ja już się pogubiłem błagam proszę o zrozumienie i pomoc

Odnośnie kwitów,jak wspominałem nie utrzymywałem kontaktów z ojcem od 2010 roku,o śmierci dowiedziałem się jak byłem na operacji w szpitalu,ojciec wynajmował mieszkanie,jedynie co pamiętam to dokumenty po prostu palił a ja nic nie wiedziałem. Odnośnie kwoty znalezionej przy zmarłym ojcu jak wspomniałem nie wiem ile to było dokładnie gdzieś 300zł z groszami,nie mam żadnego pokwitowania nic,więc co mam powiedzieć przed Sądem? że około 300zł ? raczej tego Sąd nie przyjmie, konkrety, więc powiem że 300zł i tyle bo co nie powiem że 0 bo było 300zł z groszem a pomylić się o grosze chyba kazdy może ?

Sprawa która teraz się odbędzie w sądzie, będzie wyłącznie dotyczyć ustalenia spadkobierców. Czyli kto dziedziczy i w jakim ułamku. Nic więcej. Sąd nie będzie nikogo pytał jaki został majątek po spadkodawcy. Więc spokojnie.

Tylko że jak widać nie jestem spokojny,nigdy w życiu bym się nie spodziewał że taka sytuacja mnie po prostu tak "rozwali" tak "załamie" teraz we wtorek jest ta sprawa, strach ...już nawet wolę powiedzieć przed Sądem że Policja przy zmarłym ojcu znalazła 400zł ( to jak pamiętam troszkę więcej - ale już wolę poiedzieć więcej niż mniej ) , bo boję się po prostu . Nie pisałem o tym, ale będę przesłuchiwany w charakterze strony z wniosku Banku X przy udziale moim, siostry oraz co mnie zaskoczyło i nie rozumiem - Banku Y ( dlaczego Bank Y ma być stroną ? o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłym ojcu? Jak w piśmie stawiennictwo obowiązkowe celem złożenia zapewnienia spadkowego.?

A czy nie jest tak, że z powodu covida ulega przedłużeniu termin na odrzucenie spadku?

izaw8 napisał:
z powodu covida ulega przedłużeniu termin na odrzucenie spadku?
Nie. Tu spadek i tak otwarto w 2018. W tym czasie jeszcze go nawet nie było.
wolę powiedzieć przed Sądem że Policja przy zmarłym ojcu znalazła 400zł
Tobie pisać kilka razy to samo a Ty dalej swoje. Nikt o majątek/długi nie będzie pytał.
nie rozumiem - Banku Y ( dlaczego Bank Y ma być stroną ?
Ponieważ Wam spadkobiercą nie spieszyło się z przeprowadzeniem postępowania spadkowego. Bank jako wierzyciel spadkodawcy wykazał interes prawny i na tej podstawie sąd przyjął wniosek banku o stwierdzenie nabycia spadku. Piszę ostatni raz - to zwykła formalność, ponieważ spadek przyjęliście z mocy ustawy po upływie 6 miesięcy od otwarcia spadku. Wierzycielowi potrzebny jest kwit, by dochodzić zapłaty od spadkobierców.

Rozumiem nie do końca, to kto i kiedy będzie pytał o majątek? Wierzyciel jak się przed nim bronić? Dlaczego jest jako strona drugi Bank?

Powrót