Stwierdzenie posiadania obywatelstwa od urodzenia

• Autor wątku Autor wątku majka90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majka90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Przeczytałam przyklejone na forum posty dotyczące obywatelstwa niemieckiego, ale nie wszystko do końca rozumiem, dlatego postanowiłam zamieścić osobny temat.
Poniżej przedstawiam fakty, czyli po prostu WSZYSTKO co wiem o swoich przodkach:

1)1927r., Bytom - rok i miejsce urodzenia mojego dziadka, ojca mojego ojca. Urodził się na pewno jako dziecko ślubne, natomiast o jego rodzicach z osobna nie wiem zbyt wiele. Posiadam jednak jego przeterminowany (1986-1991) Staatsangehörigkeitsausweis. Dziadek uzyskał dokument podczas dłuższego pobytu w Austrii, w ambasadzie Niemiec.

2)1958r., Świętochłowice - rok i miejsce urodzenia mojego ojca (jako dziecko ślubne). Ojciec ma obywatelstwo polskie, ale w tym samym roku co dziadek, czyli 1986 miał oprócz tego wydany Staatsangehörigkeitsausweis, również ważny do 1991 r., ten dokument również posiadam. Ojciec nigdy nie mieszkał ani nie pracował w Niemczech.

3) 1990r., Gliwice - mój rok i miejsce urodzenia. Jestem ślubną córką Polaka (który jak już wspomniałam posiadał kiedyś dokument potwierdzający posiadanie obywatelstwa niemieckiego od urodzenia) i Polki.

Jakie są szanse na to, że ja też posiadam obywatelstwo Niemiec?

100%, ale jesli zlozy Pani wniosek do Bundesverwaltungsamt to bedzie trwalo kilka lat, najlepiej zameldowac sie w Niemczech i zlozyc wniosek w odpowiednim miejscowym urzedzie, wtedy to bedzie kilka tygodni. Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. Po napisaniu pierwszego posta nabrałam pewnych wątpliwości i zajrzałam jeszcze raz do dokumentów dziadka. Okazało się, że urodził się on w Łagiewnikach k. Bytomia, a nie w samym Bytomiu, a Łagiewniki w 1927 roku były po stronie polskiej. Miałam także okazję dopytać mojego ojca (dziadek już nie żyje) o szczegóły uzyskania przez dziadka dokumentu potwierdzającego posiadanie niemieckiego obywatelstwa. Dowiedziałam się, że dziadek miał matkę Niemkę, i to po niej odziedziczył obywatelstwo, a jednak nie przez urodzenie na terenie Rzeszy, co jest dla mnie nieco niezrozumiałe w świetle zasad dotyczących potwierdzania obywatelstwa osób urodzonych przed 1975 rokiem. Pomimo tego fakty są takie, że i mój dziadek i mój ojciec w 1986r. w ambasadzie Niemiec w Austrii otrzymali Staatsangehörigkeitsausweis, dziadek usłyszał nawet "ależ oczywiście, obywatelstwo się Panu absolutnie należy". Jak już wspominałam, oba ich dokumenty posiadam, jednak utraciły ważność w 1991 r., a ja urodziłam się w 1990 r. Czy ta pomyłka coś zmienia w mojej sytuacji?

Niestety, ale Pani sytuacja zmienia sie, poniewaz:

-poprzez urodzenie w 1927 roku obywatelstwo po matce mogly jedynie nabywac dzieci nieslubne, o ile matka posiadala obywatelstwo niemieckie
-jesli dziecko zostalo uznane przez ojca a rodzice pozniej wzieli slub dziecko tracilo automatycznie obywatelsto niemieckie, jesli ojciec nie byl niemcem
-urodzenie w 1927 roku na terenie polskiej czesci Slaska skutkowalo nabyciem
obywatelstwa polskiego, poniewaz kto optowal za Niemcami musial wyprowadzic wyprowadzic sie do Rzeszy (Traktat Wersalski)
-ponownie nabyc obywatelstwo niemieckie mogly jedynie osoby wpisane po 01.09.1939 na Volksliste
- przy grupie III aktualnie wymagania sa poszerzone o obowiazek udowodnienia narodowosci niemieckiej
Podsumowujac:
prosze jeszcze raz sprawdzic, czy dziadek byl dzieckiem nieslubnym, czy prababcia miala obywatelstwo niemieckie w chwili jego urodzenia, czy wyszla potem za maz za pradziadka, czy byli wpisani na Volksliste, ktora grupa ?

Nieaktualny STAAT jest ponownie weryfikowany przez BVA, wiem poniewaz
aktualnie czekam na decyzje dla mojej siostry. Pozdrawiam

Powrót