P
Petrusis
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 116
Witam
Pytanie dotyczące stypendium socjalnego.
Czy w sytuacji gdy mój niepełnosprawny brat ma rente socjalną a mama pobiera świadczenie pielęgnacyjne z uwagi na opieke nad nim ale pod względem finansowym jest on niezależny to czy muszę zaliczać go w skład rodziny? Panie w biurze ds. świadczeń twierdzą że musze wliczać go w skład rodziny. Jest to dla mnie niekorzystne. Proszę o pomoc w interpretacji przepisów zaznaczonych na zdjęciu i porady co mam zrobić i gdzie się udać aby nie wliczać brata w skład rodziny, ponieważ finansowo jest on niezależny. A może Panie w biurze ds. świaczeń mają racje...?
Pytanie dotyczące stypendium socjalnego.
Czy w sytuacji gdy mój niepełnosprawny brat ma rente socjalną a mama pobiera świadczenie pielęgnacyjne z uwagi na opieke nad nim ale pod względem finansowym jest on niezależny to czy muszę zaliczać go w skład rodziny? Panie w biurze ds. świadczeń twierdzą że musze wliczać go w skład rodziny. Jest to dla mnie niekorzystne. Proszę o pomoc w interpretacji przepisów zaznaczonych na zdjęciu i porady co mam zrobić i gdzie się udać aby nie wliczać brata w skład rodziny, ponieważ finansowo jest on niezależny. A może Panie w biurze ds. świaczeń mają racje...?
- Przepis prawny:
§ 10
1. Przy ustalaniu wysokości dochodu uprawniającego studenta do ubiegania się o stypendium socjalne:
1) uwzględnia się dochody osiągane przez:
a) studenta,
b) małżonka studenta,
c) rodziców, opiekunów prawnych lub faktycznych studenta,
d) osoby będące na utrzymaniu osób, o których mowa w lit. a-c, dzieci niepełnoletnie, dzieci pobierające
naukę do 26. roku życia, a jeżeli 26. rok życia przypada w ostatnim roku studiów, to do ich ukończenia,
oraz dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek