stypendium-interpretacja art. 184 ust.5 prawo o szkolnictwie wyższym

• Autor wątku Autor wątku isa27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

isa27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
dobry wieczór,
Studiuję na kierunku lekarskim na VI roku. Mam taki oto problem: otrzymywałam stypendium specjalne dla osób niepełnosprawnych na roku III,IV i V oraz stypendium socjalne na roku IV i V. W piątek otrzymałam decyzję odmowną na stypendium socjalne i rektora :( . Mam więc pytanie: czy wszystkie stypendia traktowane są według ustawy łącznie??? Przecież nie ma zastrzeżenia łącznie/któregokolwiek ze stypendiów po sformułowaniu "jednakże nie dłużej niż przez okres trzech lat". Na moją logikę dotyczy to każdego stypendium oddzielnie (ale któż zna niuanse prawne). Tym bardziej,że stypendium dla osób niepełnosprawnych jest stypendium specjalnym,co wynika nawet z art.184 ust.6. Jak interpretować ten zapis? Co robić?

Jakie dokładnie uzasadnienie decyzji ? najlepiej wrzuć zdjęcie.

niestety plik ze zdjęciem jest zbyt duży,żeby go zamieścić.
przepisuję więc:
Decyzja
Na podstawie przepisu art.184 ust.5 oraz art.173 Ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym (t.j. Dz.U. z 2012r. poz.572 z późn. zm.) oraz 1 Regulaminu przyznawania pomocy materialnej studentom Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku z dnia 2 lipca 2015r. (Zarządzenie Rektora nr 31/15 z późn. zm.), Wydziałowa Komisja Stypendialna na rok akademicki 2016/2017:
-nie przyznaje Pani stypendium socjalnego
-nie przyznaje Pani zwiększonego stypendium socjalnego

Uzasadnienie
Komisja zapoznała się z przedstawionym przez Panią wnioskiem o przyznanie stypendium socjalnego i stypendium w zwiększonej wysokości wraz z dołączonym oświadczeniem dotyczącym sytuacji związanej z kształceniem się na kolejnych kierunkach, bądź uczelniach, w którym zaznaczyła Pani, iż jest absolwentką innego kierunku studiów pierwszego stopnia. Informuję, że zgodnie z art. 184 ust.5 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym studentowi, który po ukończeniu jednego kierunku studiów kontynuuje naukę na drugim kierunku studiów, nie przysługują świadczenia o których mowa w art. 173 ustawy, chyba, że kontynuuje on studia po ukończeniu studiów pierwszego stopnia w celu uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego, jednakże nie dłużej niż przez okres trzech lat.
Mając na względzie powyższe, postanowiono jak w sentencji.
Od powyższej decyzji, zgodnie z przepisem art. 175 ust.1 w związku z art. 175 ust.3 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym ustawy z dnia 27 lipca 2005r. (t.j. Dz.U. z 2012 poz.572 z późn. zm.) przysługuje Pani prawo wniesienia odwołania do Odwoławczej Komisji Stypendialnej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w terminie 14 dni od daty otrzymania niniejszej decyzji.
podpis Przewodniczącego Wydziałowej Komisji Stypendialnej

tłumaczenie pracownika Działu Spraw Studenckich jest takie,że skoro stypendium dla osób niepełnosprawnych pobierałam przez trzy lata (III,IV,V rok) to już wykorzystałam możliwość otrzymania teraz jakiegokolwiek stypendium, pomimo że socjalne pobierałam przez dwa lata (IV i V rok). Czyli,że sumują się. A ja mam tu właśnie wątpliwość,bo takiego wyłączenia w ustawie nie widzę i sądzę,że ustawodawca stosując w tej ustawie wiele wyłączeń to uwzględnił by zapis np. "nie dłużej niż przez trzy lata łącznie".

w którym roku skończyłaś drugi kierunek - studia 1szego stopnia?
jeśli był to 2013 lub wcześniej to decyzja uczelni jest uzasadniona.

Decyzja komisji jest prawidłowa. Termin trzech lat dotyczy pomocy materialnej ogólnie. Przez trzy lata korzystałaś z pomocy materialnej. W ustawie nie ma wyłączeń i nie ma właśnie mowy o poszczególnych stypendiach, a artykuł wyraźnie wspomina o "pomocy materialnej". Nie ma więc znaczenia, że socjalne otrzymywałaś przed dwa lata, ponieważ z pomocy materialnej korzystałaś trzy.

Studia inżynierskie skończyłam w 2001 roku... Naprawdę.
Jak poczytałam sobie skąd wynikają te trzy lata (sprawiedliwość społeczna,bo państwo już tym osobom zapewniło wykształcenie), to przyznam,że zrobiło mi się niedobrze-bo to nie państwo zapewniło mi wykształcenie,tylko rodzice (a to dlatego,że były to studia,jak to się kiedyś nazywało,w trybie wieczorowym).

Nawet system boloński jeszcze wtedy nie obowiązywał.

I dodam też,że wtedy nie otrzymywałam żadnej pomocy,bo wtedy taką pomoc można było dostać tylko na studiach stacjonarnych.

I do kosza można wrzucić memorandum KE uczenie się przez całe życie.

Powrót