Stypendium na drugim kierunku studiów

• Autor wątku Autor wątku exc123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

exc123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam pytanie o interpretację przepisu ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym - nigdzie nie umiem odnaleźć jednoznacznej odpowiedzi, a znalezione dotychczas wyjaśnienia za każdym razem prowadzą do czegoś innego...

A mianowicie:
Art. 184 ust 5. Studentowi, który po ukończeniu jednego kierunku studiów kontynuuje naukę na drugim kierunku studiów, nie przysługują świadczenia, o których mowa w art. 173, chyba że kontynuuje on studia po ukończeniu studiów pierwszego stopnia w celu uzyskania tytułu zawodowego magistra lub równorzędnego, jednakże nie dłużej niż przez okres trzech lat.

Czy wyrażenie "jednakże nie dłużej niż przez okres trzech lat" oznacza, że:
a) Na drugim kierunku studiów można się starać o stypendium, ale taka możliwość (starania się) istnieje jedynie przez okres trzech lat od dnia zakończenia pierwszego kierunku studiów?
b) Na drugim kierunku studiów można się starać o stypendium, ale taka możliwość (starania się) istnieje jedynie przez okres trzech lat od dnia rozpoczęcia drugiego kierunku studiów?
c) Na drugim kierunku studiów można się starać o stypendium, taka możliwość istnieje przez cały okres tych studiów, ale łączny czas otrzymywania (pobierania) stypendium nie może przekroczyć trzech lat?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Tak jak mówiłem, w internecie (wyroki, komentarze, strony www różnych uczelni) znalazłem już wyjaśnienia w kierunku każdej z wyżej wymienionych opcji.

Pozdrawiam.

B
Tylko przez 3 pierwsze lata na drugim stopniu (lub jednolitych studiach magisterskich) rozpoczętym po ukończeniu studiów pierwszego stopnia student ma prawo do stypendium. Przerwa między I stopniem a kontynuacją nie ma znaczenia.

W moim przypadku akurat studia nakładają się, tzn. drugie studia (jednolite magisterskie) rozpocząłem będąc przed ukończeniem pierwszych studiów (licencjackich). Czy zatem owe trzy lata mam liczyć od dnia zakończenia pierwszych studiów czy od rozpoczęcia drugich? W tym przypadku chyba raczej odp. A (od zakończenia pierwszych), na co wskazuje zwrot "kontynuuje on studia po ukończeniu..." - ale nie jestem pewien.

Studia jednolite magisterskie nie są studiami drugiego stopnia. Rzeczywiście, jeśli rozpocząłeś je w trakcie studiów pierwszego stopnia, to możesz stypendium na jednolitych 3 lata od ukończenia licencjatu.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)

witam prosiłbym o pilną odpowiedź, czy stypendium na studiach zwraca się z odsetkami czy bez , jeżeli pobrało się bezprawnie?

Jaki jest okres przedawnienia bezprawnie pobranego stypendium na studiach ?

Powrót