Stypendium rektora- odwolanie od odmowy

• Autor wątku Autor wątku susola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

susola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie,
Moje pytanie dotyczy odwolania w sprawie decyzji rektora o przyznanie stypendium naukowego.
Otórz skladajac decyzje na wydziale pedagogiki kryterium byla srednia 4.59 z czego dostawalo ja 10% najlepszych studentow. Moja srednia to 4,74. I nagle pod koniec listopada zmienione zostaly srednie i tak analogicznie na moim kierunku podwyzszona zostala do 4,76. Gdyby nie ta zmiana przyznanoby mi te stypendium. I tu pytanie- czy w zwiazku ze zmiana kryteriow juz po zlozeniu wnioskow przysluguje mi odwolanie od negatywnej decyzji rektora?

Odwołanie przysługuje, gdy został wydany akt administracyjny, a pani była stroną w postępowaniu.
Czy wydano taki akt administracyjny (decyzję lub postanowienie)?

RE: Odwokanie od decyzji rektora w spawie stypendium naukowego

Nie wiem tego, gdzie mogę to sprawdzić?

Otrzymałam tylko decyzje o odmowie, a na stronie uczelni wydane jest rozporządzenie z dnia
01.10.2014 roku o zmianie warunków przyznawania syypendium. Dodam tylko, że wszystkie zmiany pojawiły sie oficjalnie na stronie dopiero ok dwóch tygodni temu. Gdybym wiedziała wcześniej o takiej sytuacji nie składałabym wogóle wniosku...

susola napisał:
Otrzymałam tylko decyzje o odmowie,

czyli ma pani akt administracyjny

Ostatnia edycja:
Zmiana regulaminu zapewne została wprowadzona odpowiednim dokumentem np. zarządzaniem JM Rektora danej uczelni - należałoby zaczac od tego czy ów dokument w jakis sposób reguluje sprawy wniosków wniesionych przed jego wejsciem w życie...

Dopiero po złożeniu wniosków ustalić można średnią ocen, która uprawnia do pobierania stypendium rektora.
To 4,59 to pewnie była minimalna średnia z jaką można było złożyć wniosek.
Od decyzji dotyczącej stypendium rektora dla najlepszych studentów nie przysługuje odwołanie, a wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy.

Taka decyzja widnieje na stronie uczelni, pojawiła sie jakieś dwa tyg temu a daty wprowdzajace zmiany to 01.10.2014. Gdybym wiedziala wczesniej o takiej zmianie, wogole nie skladalabym wniosku. A teraz poprostu odnosze wrażenie, że był to zabieg celowy mający zmiekszyć liczbę stypendystów.

Tak,
Przed chwila natomiast dzwonilam na uczelnie i pani poinformowala mnie iż nowa średnia jest od 28 listopada na stronie, a stara była za okres letni i widniała tak długo ze wzgledu na studentów. Dziwne jest to co mowiła ponieważ stypendium przyznawane jest na cały rok a nie na poszczególne semestry.

Dziekuje za odpowiedz. Chcialabym sie tylko dowiedzieć czy moj wniosek o ponowne rozpatrzenie bedzie podstawny?

susola napisał:
Dziekuje za odpowiedz. Chcialabym sie tylko dowiedzieć czy moje odwołanie bedzie podstawne?

Myslę, że nie zostanie uwzględnione - ale mimo to życzę powodzenia!

Dziekuje za pomoc.

Tak był to z pewnością zabieg celowy i normalny. Dopiero po zebraniu wniosków wszystkich stypendiów także socjalnych można wyliczyć kwoty itd. Wcześniej jest to niemożliwe.

Powrót