Stypendium rektora

• Autor wątku Autor wątku iridium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iridium

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
zwracam się z zapytaniem odnośnie stypendium rektora. Złożyłam wniosek o stypendium, niestety go nie otrzymałam. Wg regulaminu mojej uczelni stypendium przysługuje 9% studentów, jednakże istnieje zapis, iż komisja stypendialna w toku rozpatrywania wniosków o ponowne rozpatrzenie sprawy może zwiększyć liczbę studentów uprawnionych do uzyskania stypendium maksymalnie o 1 %, tj. nie więcej niż do 10 % liczby studentów.

Na moim kierunku jest nas 49, z czego 9% to 4,41. Czytałam o podobnej sytuacji na jakiejś stronie, gdzie pewna osoba twierdziła, iż uczelnia powinna zaokrąglić w górę i dzięki temu udało jej się po odwołaniu otrzymać stypendium. Wiem, że w regulaminach innych uczelni jest określone, czy zaokrągla się liczbę studentów w górę, czy w dól. W regulaminie mojej uczelni brak takiego zapisu.

Czy istnieje więc jakiś ogólny przepis prawa, który można zastosować, jeżeli uczelnia nie określiła w swoim regulaminie sposobu zaokrąglania liczby studentów, którym przysługuje stypendium? Jeśli tak, bardzo prosiłabym o jego wskazanie, gdyż chciałabym się niego powołać w moim wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy. Dodam, iż bardzo zależy mi na stypendium, a zabrakło mi zaledwie 0,5 pkt. do jego otrzymania.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Nie ma takiego zapisu. Ustawa Prawo o Szkolnictwie Wyższym mówi tylko, że stypendium rektora może dostać nie więcej niż 10 % studentów kierunku. Uczelnia sama ustala szczegółowe zasady.

Powrót