Stypendium socjalne a brak dochodów

• Autor wątku Autor wątku sodamnfilthy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sodamnfilthy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
moja sytuacja jest dość nietuzinkowa, stąd mam problem i muszę poprosić o pomoc specjalistów.
Mam 18 lat i chciałabym rozpocząć w październiku studia. Moi rodzice są rozwiedzeni od marca 2015 roku i zgodnie z orzeczeniem sądu, ja pozostaję pod opieką taty, a moja ośmioletnia siostra mamy, żadnych alimentów nie ma. Moi rodzice nie mają dochodów ani nie pracują, więc we wniosku musiałabym wpisać dochód zerowy, a słyszałam, że z reguły oznacza to od razu odrzucenie wniosku. Nie pobieramy żadnych świadczeń ani zasiłków z tatą. Pomagają nam członkowie rodziny, ale tego nie mogę wpisać jako źródła dochodu. Czy jest jakakolwiek szansa na uzyskanie stypendium (przy dochodzie zerowym)? Bez niego raczej nie będę mogła sobie pozwolić na studia.
Pozdrawiam.

Wniosek nie może być odrzucony z powodu niskich dochodów. Czy w wyroku masz zapis, że nie ma alimentów?

Może być. Z powodu braku samodzielności finansowej, ale to w przypadku gdyby wniosek zrobiła sama.
W przypadku dochodu 0 dla rodziny, uczelnie często zwracają się do ośrodków pomocy społecznej o zbadanie sytuacji materialnej rodziny. Szczególnie jak nie korzystają z żadnej pomocy. Natomiast wnioski z dochodem 0 się trafiają i są rozpatrywane pozytywnie, bo tak wynika z przedstawionych dokumentów i zbadanej sprawy. Powodem odmówienia przyznania stypendium może być tylko brak złożenia wyjaśnień i uzasadnienia ze strony wnioskującego. Natomiast sam dochód 0 nie wyklucza otrzymania stypendium. Tylko sytuacja musi być dobrze udokumentowana. W mojej komisji rocznie takich wniosków jest przynajmniej kilka i 95% przechodzi pozytywną weryfikację.

Z powodu braku samodzielności studenta wniosek też nie może być odrzucony. Trzeba go wtedy uzupełnić o dokumenty rodziców.

Ale jeśli tego nie zrobi to jest decyzja negatywna. W takim sensie rozumiem odrzucenie.

Dziękuję za odzew :)
Z tego co wiem to alimenty niby są, ale się "znoszą" - mama ma płacić na mnie 300 zł, a tata na siostrę 300 zł - w rzeczywistości żadnych płatności oczywiście nie ma.
Oboje z tatą możemy udokumentować brak dochodów odpowiednim dokumentem od skarbówki. Czy jeśli bym napisała jakieś oświadczenie, że utrzymuje nas rodzina, której nie wpisuję do wniosku, mogłabym dostać stypendium?
I czy mieszkając tylko z tatą muszę dokumentować również dochody mojej mamy i pobieranie nauki przez moją siostrę? Moja mama jest zarejestrowana jako bezrobotna i jestem pod jej ubezpieczenie wpisana razem z siostrą. Ponadto wiem, że pobiera 500+ na moją siostrę i chyba złożyła wniosek o zasiłek rodzinny.

Dochodów mamy nie przedstawiasz, tylko wyrok alimentacyjny.

Ok, rozumiem. Czyli przedstawiam potrzebne dokumenty i wyjaśniam z czego żyję? W jaki sposób najlepiej to zrobić, od razu do wniosku dołączyć jakiś dokument czy dopiero kiedy tych wyjaśnień zażądają? Obawiam się, że panie w dziekanacie nie będą mi w stanie pomóc, stąd moje pytania.

Na początku do wniosku dołącz standardowe załączniki. Kiedy zechcą dalszych wyjaśnień przedstawisz, to czego zażądają.
Panie w dziekanacie od tego są, żeby pomóc.

Powrót