stypendium socjalne a staż

• Autor wątku Autor wątku manex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam ;)
Dokładnie nie wiem w którym temacie powinienem zadać to pytanie dlatego z góry przepraszam jeżeli pomyliłem kategorie. Moje pytanie jest następujące:
Jestem stażystą od października 2009 roku i również studentem studiów zaocznych na których zostało przyznane mi stypendium socjalne do lutego. Od marca jeżeli chcę dalej otrzymywać stypendium socjalne muszę podpisać oświadczenie
Świadomy(a) odpowiedzialności karnej w przypadku podania nieprawidłowych danych oświadczam, że od stycznia 2009 nie nastąpiła*/, nastąpiła* trwała zmiana w sytuacji materialnej i rodzinnej.

i nie wiem co mam zrobić? czy pieniądze ze stażu zmieniają mi sytuację materialną? logiczne myśląc tak ale w necie przeczytałem że staż to nie jest żaden dochód więc mogę dalej ubiegać się o stypendium socjalne ale wolałbym kogoś mądrego w tej dziedzinie się spytać dlatego zadałem to pytanie i liczę na odpowiedź :)

I teraz jak odpowiem to niby mądry jestem? :) To forum tylko forum dyskusyjne, a nie zgromadzenie mędrców:)

Ale do rzeczy: stypendium ze stażu (domyślam się, że chodzi o ten z urzędu pracy) to jak najbardziej przychód w rozumieniu przepisów podatkowych i moim zdaniem powinien być uwzględniany w ocenie sytuacji materialnej.

PS. przenoszę na Zabezpieczenia społeczno bp tam kilka tematów. było o stypendiach socjalnych.

zgadza się chodzi o staż z PUP i wczoraj właśnie byłem tam i Pani powiedziała że to nie jest trwała zmiana sytuacji materialnej tylko tymczasowa bo staż mi się kończy za 3 miesiące więc ten dochód utracę :D

Ja tylko wypowiadałem się na temat tego, czy jest to przychód. Co do "trwałości" to trzeba by znać jej definicję w tym przypadku... bo trwałe (pewne) są tylko śmierć i podatki, a nawet podobno tylko podatki.

Powrót