Stypendium socjalne, a zarobki

• Autor wątku Autor wątku karoli.rac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karoli.rac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Moja sytuacja wygląda następująco: mój tata zmarł 7lat temu i otrzymuję po nim rentę rodzinną w kwocie 728,45zł "na rękę", moja mama jest zameldowana w innym miejscu i nie mieszkamy razem, ona pracuje i otrzymuje około 1100zł również "na rękę". Na uczelni na której będę studiować próg wynosi 750zł na osobę.. czy mam szansę na stypendium, nie wiem jak to obliczać.. czy mam prawo żeby uznawać się za osobę samodzielną finansowo? Z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam.

1. (728,45 + 1100) / 2 > 750zł na osobę
2. Nie jesteś samodzielna finansowo. Nie przekraczasz progu dochodowego.

zapomniałam też dodać, że utrzymuję się sama z tej renty, nie dostaję pieniędzy od mamy. W ogóle nasze kontakty można uznać za niemal zerowe. Od razu uprzedzę, że nie mam zamiaru wnosić o alimenty. Czy można nie uznać dochodów matki, skoro i tak mnie nie utrzymuje?

To znaczy, że nie mam nawet najmniejszej szansy na stypendium :/

proponuję jednak wziąć zaświadczenia z US i ZUSu (składka zdrowotna ) i na tej podstawie policzyć jeszcze raz

A mogę prosić o dokładniejsze wyjaśnienie? co i jak obliczyć? :)

Od dochodu wykazanego w zaświadczeniu z US należy odjąć podatek i składkę na ubezpieczenie społeczne (z tego zaświadczenia) oraz składkę na ubezpieczenie zdrowotne z zaświadczenia z ZUS. Obliczony w ten sposób dochód netto dzieli się na 12. Następnie sumujesz miesięczne dochody Twój i Twojej mamy i dzielisz na 2. Wyliczysz w ten sposób miesięczny dochód netto na osobę w rodzinie.

Bardzo dziękuję za wytłumaczenie :) to znaczy, że dochód na osobę może dużo zmaleć?

Za dużo raczej to nie zmieni, ale lepiej wszystko dokładnie przeliczyć i być pewnym

Powrót