Stypendium socjalne dla studenta

• Autor wątku Autor wątku Nikodem1999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Skoro "pracuje na siebie", to nie jest na utrzymaniu rodziców.
Chyba, że mama dokłada jej do życia, wtedy to co napisałeś o niej wcześniej, nie zgadza się ze stanem faktycznym. To, ile ma lat i czy się uczy nie ma znaczenia, jeśli sama się utrzymuje. Najważniejsze jest właśnie to, czy pozostaje na utrzymaniu mamy, z którą Ty tworzysz wspólne gospodarstwo domowe.

Siostra tylko mieszka z nami ale sama kupuje sobie wszystko, nam nic ani jedzenia czy nawet nie dokłada się do zapłaty za mieszkanie, wodę itd

Zadzwoniłem do nich, powiedzieli że skoro siostra jest wstanie sama się utrzymać to nawet może z nami mieszkać ale nie wlicza się, mam im przedstawić tylko swoje i mamy zaświadczenie z US i ZUS oraz wyrok sądowy alimentacyjny oraz jako pierwszoroczny student, mogę złożyć wniosek dopiero w październiku po przysiędze.

Póki co mam tylko zaświadczenie z wyroku sądowego, a z ZUS i US to muszę jechać do innego miasta ~35 km ode mnie, czy dostanę to od ręki czy będę musiał czekać jak na zaświadczenie o wyroku sądowym, gdyż muszę o akademik ubiegać się do 16 sierpnia, a pracuje prawie codziennie od poniedziałku do piątku po 12 h, dopiero następną środę mam wolną, żebym po to mógł jechać +/- 2 tygodnie czekania i może być ciężko z terminem.

Dostanę zaświadczenie z ZUS i US, jak dostanę pisemną zgodę mojej mamy czy musi pojechać ze mną, gdyż też pracuję. (oczywiście chodzi mi o jej zaświadczenia)

Składasz wnioski o wydanie zaświadczeń i czekasz. Potem je trzeba odebrać. Chyba że coś się zmieniło...

A jak osobiście pojadę do nich to dostanę od ręki?
I mama musi pojechać ze mną?
Jak już będę miał oba zaświadczenia z ZUS i US oraz wyrok sądowy o alimentach to jak obliczyć owy dochód na osobę w rodzinie?

Będę jechał do nich w środę, gdyż w inne dni pracuje, a do 16 sierpnia muszę im to uzupełnić o akademik, także zależy mi na czasie, żeby od ręki dali.

Wróciłem właśnie z ZUS'u i US'u i mam zaświadczenia.

Jak wróciłem w skrzynce znalazłem dokument od nich, że w 2018 roku mam składki emerytalne 300 coś zł i na moim subkoncie jest 500 coś zł

Pracowałem przez miesiąc w tamtym roku ale to był staż z Unii Europejskiej, żebym mógł kursy porobić jak spawacz czy wózek widłowy za darmo, co prawda dostałem najniższą krajową ale słyszałem, że dochody z takowych staży z Unii Europejskiej nie wlicza się do dochodów, tym bardziej że na zaświadczeniach od ZUS'u mam normalnie ich pieczątkę itd, że za 2018 rok byłem bezrobotny, co mam zrobić?

Jak teraz obliczyć dochód na osobę jak mam zaświadczenie z ZUS, US i wyrok sądowy o alimentach.

1938,43 zł ubezpieczenie zdrowotne

299,00 zł podatek należny

3345,24 zł składka społeczna

23 548, 20 zł dochód

3600 zł - alimenty

Dzielę na 24 bo 12 msc x 2 osoby.

Wyszło 21 565, 53 zł : 24 = 898,56 zł

LUB zaokrąglone kwoty, a więc:

1938 zł

299 zł

3345 zł

23 548 zł

3600 alimenty

21 566: 24= 898,58 ~ 899 zł

Dobrze policzyłem, jeśli tak to który wariant?

Idealnie. Ja podałabym 898,56, o ile regulamin stypendialny nie wymaga podania zaokrąglenia.
W zaświadczeniu z US była ujęta ulga na Ciebie?

Ostatnia edycja:
Nie było, wszystkie kwoty z US i ZUS podałem, a jak Pani odniesie się do postu jeszcze wyżej odnośnie tamtego stażu?

Staże z urzędu pracy są dochodem utraconym. Kiedyś te finansowane ze środków UE wcale nie były brane pod uwagę, natomiast od ponad roku widnieją w ustawie jako dochód.

To muszę ten śmieszny staż wliczyć? Jak go wlicze to nie dostanę stypendium. Na zaświadczeniu z US i ZUS od nich mam 0 zł dochodu, 0 zł odprowadzonych składek i jako bezrobotny, także?

To był projekt unijny u mnie w szkole zrobiony pt młodzi w zawodzie coś takiego z pieniędzy unijnych, a szkoła nam miejsce pracy znalazła i to organizowała, mogliśmy robić kursy za darmo i dostawaliśmy najniższą krajową i to było przez szkołę we wakacje, mieliśmy opiekuna (zastępcę dyrektora szkoły), więc bez UP raczej jak dobrze rozumiem

Piszesz ,ze teraz pracujesz ,czy to nie będzie Twoj dochod uzyskany ? Gdy corka miala podobną sytuację to tak musiała podawac ,z poprzednich wakacji jako utracony a z tegorocznych jako uzyskany .To było na innej uczelni . Co do siostry ,może to teraz nie ważne,ale jezeli mama dysponuje jej alimentami to tak jakby siostra dokladala się do opłat

Pisze za ubiegły rok, że w tamtym roku pracowałem na tym stażu w sierpniu, w tym roku pracuje ale to nie wlicza się bo liczy się rok ubiegły w dodatku będę pracował tylko do września, alimenty są dla siostry bo skończyła 18 lat dawno, więc tamtego dochodu nie mam, straciłem oraz ten w tym roku również stracę bo w trakcie studiowania nie będę go miał.

Najprawdopodobniej ten staż nie będzie się wliczał (albo będzie utracony, albo nie jest dochodem). Najlepiej byłoby pokazać na uczelni umowę i będą wiedzieć co to dokładnie jest.
Nikodem1999 napisał:
liczy się rok ubiegły
Do stypendium liczony jest dochód za rok poprzedni z uwzględnieniem utraty i uzyskania dochodów. Jakby ktoś w tym roku zaczął pracować (i kontynuował to w trakcie roku akademickiego), to taki dochód by się wliczał.

Ja pracuję w tym roku ale do 26/27 września, jeszcze z szefem muszę obgadać, więc w październiku od rozpoczęcia studiów będę bezrobotny, a tej umowy to ja nie mam ze stażu, gdyż to szkoła za nas załatwiała, my tylko podpisywaliśmy z zakładem pracy. Mogę uzupełnić wniosek o akademik, że mam średni dochód na osobę 899 zł bez owego stażu bo nawet na zaświadczeniu z US i ZUS mam, że byłem bezrobotny i składki 0 zł?

Zrobiłem ten wniosek, niestety nie da się go przesłać ani nic i z konta ERK muszę wydrukować, a nie mam drukarki czy jak pójdę na pocztę to będę mógł zalogować się u nich i wydrukować wniosek?

Nie. Wydrukuj do pdf. I wtedy zapisany na pendrive wydrukujesz w jakims punkcie ksero.

Na stronie jest napisane, że do 16 sierpnia I tura o akademik, a wniosek który mi wyszedł do wydrukowania z napisem: "Prosimy o dostarczenie wniosku do 7 września"
Dlaczego, tak?

Powrót