Stypendium socjalne, dochód netto, dochód utracony

• Autor wątku Autor wątku phosgene
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

phosgene

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Ponieważ liczą się już dochody za rok 2009, starałem się niedawno na uczelni o stypendium socjalne, ale najwyraźniej coś źle policzyłem w dochodach netto, bo kobieta powiedziała, że dochód jest za wysoki.
Moja rodzina składa się z trzech osób, matki, brata (młodszego) i mnie.

Dochód I:
Przychód - 20637,44
Dochód - 19302,44
Podatek należny - 0
Składki zdrowotne odliczone od podatku - 1332,43
Składki społeczne odliczone od dochodu - 2659,49
Obliczony dochód netto - 15310,52

Dochód II:
Przychód - 2557
Dochód - 2334,5
Podatek należny - 0
Składki zdrowotne odliczone od podatku - 0
Składki społeczne odliczone od dochodu - 350,58
Obliczony dochód netto - 1983,92

(do tego wszystkiego alimenty na dwójkę dzieci 4800 rocznie)

Suma sumarum 613,73

Czy to jest poprawnie obliczone? Zastanawia mnie to bo wszędzie gdzie szukałem w internecie, różni ludzie dodatkowo liczyli składki zdrowotne ([przychód - społeczne]*9%), a nie je po prostu odejmowali od dochodu.

Druga sprawa jest taka, że na mój dochód składa się tylko praca w lipcu i sierpniu, więc czy mogę go potraktować jako dochód utracony?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Moim zdaniem nie masz szans na uzyskanie stypendium.

w dalszym ciągu liczy sie dochod za 2008 r. a składki zdrowotne naliczy policzyc wg wzoru. No i niestety dochód jest za wysoki. Ale jak napisałam - dochód należy policzyć za 2008 r.

Ostatnia edycja:
Gdy ja liczę składki zdrowotne wg wzoru do całkowity dochód na osobę wychodzi mi równe 600,28 zł, tak więc nie rozumiem dlaczego za wysoki. Czy to liczenie wg wzoru reguluje artykuł jakiejś ustawy? Panie z dziekanatu potrafią być dość uparte w swojej wiedzy.
Najlepsze jest to, że poszedłem dziś do US i tak kobieta policzyła to tak samo jak w pierwszym poście. Jestem całkowicie zdezorientowany.

Ktoś wie co z tym dochodem utraconym?

a gdzie masz dochód utracony? policzyłam, a teraz napisz jak liczyłes składkę zdrowotną i przypominam, że podajemy dochód z 2008 roku
Faktycznie, dochód na osobe wynosi w tym przypadku 600,28 zł. Ale jaki maksymalny dochód jest w twojej uczelni bo wcale nie musi wynosić 602 zl, w niektorych jest niestety niższy. I przypominam, nie przejdzie podawanie dochodu z 2009 r., ten będziemy podawać w roku ak.2010/11.

Ostatnia edycja:
Powrót