Stypendium socjalne - kryterium dochodowe

• Autor wątku Autor wątku Janek98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janek98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam mam pytanie.
Być może ktoś jest obeznany w temacie i wie czy w tym roku zmieni się kryterium dochodowe uprawniające do uzyskania stypendium socjalnego?
Z tego co gdzieś wyczytałem to próg miał być podwyższony z 1051zł do 1294,40zł. Wiele różnych szkół wstawia różne kryterium.
Jedni 1294,40 zaś drudzy 1051.
Wiadomo już coś czy to weszło w zycie lub wejdzie?
Dziękuję.

Z informacji, które udało mi się znaleźć, obecnie projekt jest na etapie opiniowania.
Raczej mało prawdopodobne, aby do ustawowego ujednolicenia dochodu doszło od roku ak. 2022/2023.
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12358103

Są uczelnie, które już oficjalnie podają wyższą kwotę (te 1294,40)?
Jeśli coś przegapiłam, chętnie się zapoznam.

Marta02 napisał:
Z informacji, które udało mi się znaleźć, obecnie projekt jest na etapie opiniowania.
Raczej mało prawdopodobne, aby do ustawowego ujednolicenia dochodu doszło od roku ak. 2022/2023.
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12358103

Są uczelnie, które już oficjalnie podają wyższą kwotę (te 1294,40)?
Jeśli coś przegapiłam, chętnie się zapoznam.

https://wszechnicapolska.edu.pl/_studenci/stypendia

No tutaj mają takie kryterium. Bodajże jeszcze widziałem 2 uczelnie które mają właśnie ten planowany próg pomimo,że w większości jest właśnie 1051.

Zastanawiam się w takim razie, na jakiej podstawie podają takie informacje.
Zmiany w ustawie nawet nie są w sejmie, a czasu jest niewiele.
Ponadto nie zanosi się chyba na zmianę stawek świadczeń rodzinnych (na podstawie których wyliczane jest kryterium dochodowe). Ale to nie jest stricte moja działka, więc mogę nie być na bieżąco.
Jeśli ktoś miałby bardziej aktualne informacje, proszę o poprawienie mnie.

Agnieszka3M napisał:
od ogłoszenia ale w dzienniku ustaw

Dziękuję. Czy mógłbym wiedziec o co chodzi z tym, że w tym wątku legislacyjnym co podesłała Pani Marta nagle zostały pominięte podpunkty i jest na etapie punktu 14 i zostało skierowane do sejmu? Jest to jakiś przyspieszony proces? Skoro zostało skierowane do sejmu to znaczy, że lada moment może wejść to w życie?

Projekt zawiera proponowany terminy wejścia w życie zmian. Co do ujednolicenia kryterium dochodowego to sugerowany jest początek kolejnego roku akademickiego (czyli 1 października 2023 r.).
Oczywiście może to ulec zmianie w finalnej wersji, choć nie nastawiałabym się na tę opcję.
Wiążąca w kwestii daty obowiązywania konkretnych zmian będzie ustawa podpisana przez prezydenta.

Marta02 napisał:
Projekt zawiera proponowany terminy wejścia w życie zmian. Co do ujednolicenia kryterium dochodowego to sugerowany jest początek kolejnego roku akademickiego (czyli 1 października 2023 r.).
Oczywiście może to ulec zmianie w finalnej wersji, choć nie nastawiałabym się na tę opcję.
Wiążąca w kwestii daty obowiązywania konkretnych zmian będzie ustawa podpisana przez prezydenta.

Zatem co oznacza ten fragment
Ministerstwo Edukacji i Nauki zaproponowało wprowadzenie w roku akademickim 2022/2023 regulacji, która zwiększy dostępność stypendium socjalnego dla studentów będących w trudnej sytuacji materialnej, w tym także studiujących w Polsce obywateli Ukrainy. Od stycznia 2023 r. uczelnie będą mogły podnieść wysokość dochodu uprawniającego studenta do ubiegania się o stypendium socjalne z 1051,7 zł do 1294,4 zł na osobę w rodzinie (netto).

Od stycznia uczelnie mogą podwyższyć próg ale bez uchwalenia ustawy?

Żródło - GOV

Oczywiście, że nie mogą. Od wersji proponowanej do finalnej może się dużo zmienić. Tak jak napisałam wcześniej, ważne będą zapisy podpisanej ustawy. Bez tego nie ma o czym dyskutować.
Na stronie można napisać wszystko. Jest to jednak bez znaczenia dla stanu faktycznego.

sejm juz w ubiegłym tygodniu uchwalił ustawę więc przed styczniem powinni zdązyć

tę akurat nie, zrobili wrzutkę w innej ustawie - o obsłudze umów bodajże

W sensie zapis na temat kryterium dochodowego jest zawarty w przyjętej już ustawie?
Gdyby mogła Pani coś więcej napisać, byłabym wdzięczna.

https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2766 - teraz trafiła do senatu

Art. 20. 1. W roku akademickim 2022/2023 wysokość miesięcznego dochodu na
osobę w rodzinie studenta uprawniająca do ubiegania się o stypendium socjalne, o której
mowa w art. 87 ust. 2 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i
nauce (Dz. U. z 2022 r. poz. 574, z późn. zm.8)
), od dnia 1 stycznia 2023 r. nie może być:
1) mniejsza niż 1,30 kwoty określonej w art. 8 ust. 1 pkt 2 ustawy zmienianej w art.
15;
2) większa niż 1,60 sumy kwot określonych w art. 5 ust. 1 i art. 6 ust. 2 pkt 3 ustawy z
dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2022 r. poz. 615,
1265 i 2140).
2. W przypadku gdy wysokość miesięcznego dochodu na osobę w rodzinie studenta
uprawniająca do ubiegania się o stypendium socjalne, ustalona zgodnie z ust. 1, jest
większa niż 1,30 sumy kwot określonych w art. 5 ust. 1 i art. 6 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia
28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, stypendium socjalne może być
przyznane z uwzględnieniem tej wysokości i wypłacane od dnia 1 stycznia 2023 r.

Dziękuję bardzo.
Jednak nie widzę tu jeszcze ujednolicenia progu, a możliwość jego podwyższenia przez uczelnie po pierwszym stycznia.

Powrót