stypendium socjalne problem

• Autor wątku Autor wątku ania_2019
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania_2019

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam mam pytanie jestem studentka 5 roku studiow staram sie o stypendium socjalne przy skladaniu wniosku obowiazuje zaswiadczenie o dochodach z 2008 roku i tu zaczyna sie problem bo na zaswiadczeniu o dochodach mojej rodziny widnieje kwota 2000 zl poniewaz maz pracowal dopiero od pazdziernika 2008 a wczesniej mieszkalismy za granica. w pazdzierniku 2008 roku na 4 roku studiow odmowili mi przyznania stypendium bo w roku 2007 przebywalam za granica wiec mialam za duze zarobki ale to byl rok 2008 i mieszkalam juz w polsce tylko maz pracowal bo ja wychowywalam syna a ponadto bylam w ciazy a maz zarabial tylko 1000 zl ale oni tego nie uznali tylko patrzyli na zarobki z zagranicy teraz tez mi odmawiaja bo mowia ze dochod na zaswiadczeniu z 2008 jest za maly bo wynosi 2000 zl . dlatego prosze o rade co mam zrobic maz zarabia w chwili obecnej 1200 zl jest nas czworka ja nie pracuje bo wychowuje 2 malych dzieci na dodatek maz dostanie umowe dopiero 2 listopada mimo ze pracuje od 20 wrzesnia bo szefowi tak pasowalo a ze praca mezowi byla potrzebna to sie zgodzil. wczesniej od pazdziernika 2008 pracowal do konca umowy czyli do 31 lipca 2009 pozniej do 20 wrzesnia szukal pracy i w tym czasie dostawalismy pieniazki z mops od 20 wrzesnia maz pracuje dostaje wyplate ale nie ma umowy bo dostanie ja dopiero 2 listopada co moge zrobic aby nie patrzyli na dochod z 2008 roku tylko rozpatrzyli moja obecna sytuacje materialna . 1200 zl dzielone na 4 osoby daje 300 zl tak wiec sie zalapuje bo prog jest 602 zl inni znajomi ze szkoly maja dochod po 600 zl na osobe i dostaja pieniazki a ja mam tylko 300 i znow mi odmawiaja bardzo prosze o rade jak sie do tego zabrac i co moge zrobic w zeszlym roku pisalam odwolanie ale i tak mi nie przyznali bo uparli sie na ten dochod z zagranicy mimo ze ja tam juz nie mieszkalam. bardzoprosze o rady co w tej sytuacji zrobic

trudno, takie sa przepisy. Rodzina jest samodzielna finansowo jeśli dochód netto miesięczny wynosił ok1200 zł (nie pamietam dokładnie) w 2008 r. i w tym roku musi posiadać dochód netto ok.1200 zł. Uczelnia to nie pomoc społeczna. Możesz rozliczać sie z rodzicami i męzem, może wtedy dochód będzie odpowiedni

niezrozumialas mnie moj dochod wynosi 300 zl na osobe wiec w pelni kwalifikuje sie do uzyskania stypendium na mojej uczelni mozesz ubiegac sie o stypendium z dochodem nie przekraczajacym 602 zl . znajomi maja po 600 zl dochodu na osobe i dostaja a mi nie chca przyznac tlko dlatego ze na zaswiadczeniu z urzedu skarbowego za 2008 rok dochod mojej rodziny wynosi 2 tys z kawalkiem wiec w przeliczeniu na jedna osobe daje 78 zl a wedlug komisji to jest niewiargodne bo jak mozna wyzyc za tak niska kwote ... i kolo sie zamyka tak wiec twoje stwierdzenie ze to nie jest opieka spoleczna jest tu chyba nie na miejscu bo w pelni sie kwalifikuje do otrzymania stypendium problem jest w papierkach a pisalam z prosba o pomoc bo nie wiem jak sie do tego zabrac zeby nie patrzyli na dochod z 2008 tylko na obecny mimo ze z tego z 2008 wychodzi 78 zl na osobe wiec i tak go nie przekraczam .

dobrze zrozumiałam ale ty nie zrozumiałaś pojęcia samodzielności studenta. Student rozlicza się: z rodzicami i mężem: wtedy dochód na osobę faktycznie nie może być wyższy niż 602 zł: jeśli student założył rodzinę i rozlicza się z mężem/żoną (rozlicza oznacza że w dokumentach gdzie jest skład rodziny wpisuje tylko męża/żonę) wtedy określenie jego dochodów jest inne, w dalszym ciągu obowiązuje limit dochodu tj. 602 zł/osobę ale jego zarobki netto (jego i współmałżonka) nie mogą być niższe niz 1200 zł netto miesięcznie za 2008 r. i aktualnie też musi wykazać takie zarobki za 2009 r. Krótko mówiąc, za ubiegły rok musicie mieć z mężem dochód netto wynoszący ok. 15312 zł netto wykazane na drukach US i zaświadczenie z zakładu pracy za rok bieżący, że macie dochody netto 1276 miesięcznie. Dodam jeszcze, że jeśli student i jego rodzice wykażą mi na drukach US dochody zerowe (bywają takie) - dostaje maksymalne stypendium, A Ty z mężem musisz miec minimalny dochód miesięczny 1276 zł netto(nie pamiętam dokładnie ). Mam nadzieję że dokładnie wyjaśniłam.

Powrót