stypendium socjalne w przypadku wznowienia

• Autor wątku Autor wątku sionka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sionka

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam,

bardzo proszę o poradę!

Chcialabym zlozyc wniosek o stypendium socjalne (spelniam warunki dochodowe wg regulaminu, mam wyjatkowo trudna sytuacje osobista), jednak zapis regulamin uczelni mowi, iz m.in. osoby,u ktorych minal "planowy termin ukonczenia studiow" nie moga korzystac z funduszu pomocy materialnej.
nowy termin ukonczenia studiow, podany na zaswiadczeniu z uczelni po wznowieniu, to wrzesien b.r. (za niespelna pol roku), jedak wg Pani, ktora zajmuje sie przyjmowanie takim wnioskow, a z ktora konsultowalam sprawe, nie jest to "planowy termin" w rozumieniu regulaminu, bo "planowy termin" uplynal z koncem ostatniego semestru studiow uzupelniajacych.

Wychodzi na to, iz pomimo regulaminowego wznowienia na uczelni, przywrocenia statusu studenta, wydania mi legitymacji studenckiej na pol roku, nie posiadam praw do funduszu pomocy materialnej w mysl regulaminu.

czy te zapis zgodny jest z prawami studenta (prawo o szkolnictwie wyzszym) i czy mimo to, moge probowac skladac wniosek o stypednium socjalne?

Czy jesli wznawiam studia na pol roku (na czas obrony pracy magisterskiej), to czy oznacza to iz posiadam status studenta i w rozumieniu prawa o szkolnictwie wyzszym posiadam prawa studenta?
Bardzo prosze o pomoc!!

Bardzo proszę o radę.
wniosek złożyłam, ale poinformowano mnie już, że uzyskam decyzję odmowną. Jak sprawę ugryźć???

Zapis w regulaminie uczelni jest zgodny z prawem. Przedłużenie terminu obrony nie uprawnia do uzyskania stypendium za ten okres.

rozumiem, jednak ja nie mówię o przedłużeniu terminu obrony, a o "wznowieniu" na studiach,po skresleniu, celem podjecia konsultacji z promotorem i obrony pracy magisterskiej.
czy taka sytuacja rowniez nie uprawnia mnie o ubieganie sie o stypendium?

Są dwa rodzaje wznowienia:
- na obronę i wtedy nie przysługuje stypendium
- na cały semestr z zaliczeniem przedmiotów i uczęszczaniem na zajęcia i wtedy przysługuje

Witaj, Martainn.
czy moglabys podac podstawe prawna do tegoo,co piszesz powyzej?
czy jest to jedynie kwestia" uznaniowa"?

Regulamin pomocy materialnej uczelni. Uczelnie są jednostkami autonomicznymi i mogą ustalać własne zasady jeśli nie stoją w sprzeczności z innymi aktami prawnymi, a taki zapis nie stoi.

Problem w tym,ze na jednej uczelni w tym przypadku przysluguje stypendium, a na innej nie.

Tak jest. Jednak na większości nie przysługuje. Szczerze to się nie spotkałem żeby gdzieś przysługiwało.

Powrót