Stypendium socjalne, za niski dochód.....POMOCY!

• Autor wątku Autor wątku madan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Wiem, ze ten temat był poruszony na forum, ale niech ktoś mnie przekona że to jakiś żart, a nie smutna prawda...
Studiuje dziennie i do tej pory nie liczyłam na styp. socjalne ze względu na dochody rodziców ( za duże). Nie dawno ukończyłam 26 lat i miałam nadzieje, ze w końcu będę mogła ubiegać się o stypendium socjalne. W zeszłym roku dorabiałam to tu, to tam, ale dochód jest... za NISKI, by ubiegać się o stypendium!!! Czy to nie jest jakaś paranoja?? Przecież -gdybym pracowała to nie potrzebowałabym stypendium!
Proszę wytłumaczcie mi o co w tym chodzi, bo ja tego nie pojmuje....

Ostatnia edycja:
Nie ma czegoś takiego jak za niski dochód do stypendium.
Takie jest uzasadnienie decyzji odmownej?

To było tak, ze w podaniu zaznaczyłam tylko siebie i dałam swój papier z US. Do rodziców przyszło pismo,ze mają swoje papiery z US dać, poszłam się spytać o co chodzi, bo przecież chciałam siebie tylko liczyć jako ze mam 26 lat ukończone, ona powiedziała ze muszę mieć stały dochód wynoszący (chyba, nie pamiętam dokładnie ) min. 670 złotych...

To Ty powinnaś zostać wezwana do uzupełnienie wniosku. Złożyłaś oświadczenie o nieprowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami? Jeśli tak co najwyżej mogę się domagać się udowodnieni, że rzeczywiście tak jest (dokument z opsu o sytuacji materialnej).

Skoro wykazujesz, ze utrzymujesz sie sama i nie wykazujesz zadnego dowodu, to oznacza scieme i probe wyłudzenia stypendium. Jak mozesz utrzymywac sie sama nie wykazujac dochodow

"Próbę wyłudzenia stypendium"...dzięki...
Po pierwsze to jak napisałam w poście wyżej "dorabiałam to tu, to tam" wiec jakiś dochód miałam, ale jak widać za niski żeby dostać stypendium. A po drugie, dla mnie to jest trochę nielogiczne skoro studiuje dziennie to jak mam pójsc do pracy i "mieć stały dochód". A utrzymywać można się różnie, można mieć odłożone pieniądze ( które się mogą skończyć w końcu), albo dostawać czasem kase od dziadka (a dziadki wiecznie nie żyją).A co do oświadczenia, to faktycznie zapomniałam go załaczyc, wiec chciałam go przekazac, ale pani powiedziała, ze i tak nie ma to sensu bo mam za małe dochody.

Czyli nie oświadczyłaś, że nie jesteś na utrzymaniu rodziców. Słusznie poprosili więc o dokumenty ich dotyczące, ale powinni się z tym zwrócić do Ciebie nie do rodziców. W Twoim interesie jest dbanie o udowodnienie niektórych faktów (uczelnia jest ograniczona co do zakresu swoich żądań).
Student po ukończeniu 26 roku życia może nie podawać do stypendium socjalnego dochodów rodziców, tylko jeśli nie prowadzi z nimi wspólnego gospodarstwa domowego. Czyli po pierwsze należy złożyć takie oświadczenie, a po drugie należy ten fakt uprawdopodobnić. Inaczej każdy student po 26 urodzinach, bez dochodu przychodziłby z wnioskiem i dostawał stypendium, bo dlaczego nie.

Hi, mam ukończone 26 lat. Chce się rozliczać sam. W roku 2017 pracowałem na jakiejś umówie zlecenie, ale od grudnia 2017 mam umowę o prace, która nadal trwa. Dochód jaki uzyskałem przez całyrok to około 3500 zł. Czy jeśli cały czas pracuje na umowie która zawarłem w grudniu to czy z tego tytułu muszę wykazywać jakiś dochód uzyskany, czy w miesięcznym dochodzie biorę to 3500/12 miesięcy i to jest mój dochód miesięczny ?

Powrót