Stypendium socjalne ;]

• Autor wątku Autor wątku Theroin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Theroin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jako biedny student zwracam sie do Was z uprzejma proźba o przeanalizowanie ze mna nastepujacej kwesti. Sprawa dotyczy stypendium socjalnego i warunkow jego uzyskania. Kwestia polega na tym ze nie spelniam warunkow do uzyskania takiego stypendium, w tej chwili. Jednak zastanawia mnie jedna kwestia, mianowicie czy orzeczenie o dochodach ktore musze skladac dla komisji stypendialnej musza konieczne zawierac dane moich rodzicow, mianowicie mam mozliwosc przemeldowania sie do mieszkania w ktorym po zestawieniu dochodow takie stypendium by mi przyslugiwalo, jednak bylbym zameldowany z troche dalsza rodzina niz moji rodzice. W regulaminie przyznawania stypendiow istnieja 2 przepisy ktore zastanawiam sie jak interpretowac. Mianowicie :
1. Wysokosc stypendium socjalnego zalezy od miesiecznego dochodu przypadajacego na osobe w rodzinie studenta.
2. Miesieczna wysokosc dochodu na osobe w rodzinie studenta uprawniajaca do ubiegania sie o stypendium socjalne ustala Rektor ...
Nie do konca wiem jak interpretowac znaczenie slowa rodzina, a jest to jedyna wzmianka odnosnie wysokosci i mozliwosci przyznania stypendiow. Czy chodzi tutaj o moich prawnych opiekunow? czy moze wystarczy jedynie dochod w rodzinie w miejscu mojego zameldowania?
Oczywiście zakładam ten temat aby nie zrobic niczego co jest nie zgodne z prawem.

Chodzi o osoby, ktore Cie utrzymuja - czyli w Twoim wypadku rodzice.

Najlepiej zajrzyj do ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym art. 179 - tam znajdziesz satysfakcjonującą odpowiedź.
W szczególnej sytuacji możesz się ubiegać o jednorazową zapomogę. Powinny wystąpić jakieś konkretne trudne okoliczności, np. długotrwała choroba, coś co powoduje, że w danym okresie masz szczególne i konieczne wydatki.
Niektóre uczelnie mają też swoje własne stypendia, dowiedz się bo może twoja też takie ma a wtedy kryteria mogą być inne. Zawsze jednak możesz się wystarać o naukowe, co zależy tylko od ciebie a nie od dochodu rodziców :) .

A co w przypadku osoby, która otrzymuje alimenty od jednego z rodziców. Przecież można powiedzieć, że sama w ten sposób się utrzymuje, bo jakiś dochód ma. Czy może wtedy jako jedyna osoba, bez pozostałych osób z rodziny, ubiegać się o to stypendium? Zapomniałam dodać, iż cała rodzina jest zameldowana w jednym miejscu. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

jesli pobierasz alimenty od jednego rodzica to jeszcze pozostaje drugi - to z nim masz sie wtedy zaliczac do rodziny. i nie chodzi o jakis dochod, tylko o tzw. samodzielnosc finansowa studenta.a zameldowanie nie ma znaczenia.

Powrót