Stypendium socjalne

• Autor wątku Autor wątku AdiEX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdiEX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum. Jeżeli założyłem temat w złym dziale proszę o przeniesienie.

Jestem studentem 2 roku, mieszkam z rodzicami i młodszym bratem. Moi rodzice prowadzą gospodarstwo rolne (w którym oczywiście pomagam). Nie mamy problemów finansowych. Nasze stosunki nie są zbyt dobre, jedyne pieniądze jakie dostałem od nich od rozpoczęcia moich studiów to opłaty na bilet PKS (ok. 75 zł miesięcznie) i opłaty związane z rozpoczęciem nauki na uczelni. Nie dostaje od nich absolutnie żadnych pieniędzy. Moje pytania:
1. Jak przeliczyć dochód na 1 os. jeżeli nie jest on regularny (plony zbierane są w lecie i jesienią, sprzedawane w późniejszym czasie)?
2. Czy przysługuje mi jakiekolwiek świadczenie, które mógłbym przeznaczyć na moje wydatki (na przykład kupno ubrań, czy komputera który jest niezbędny na zajęciach, gdzie pracujemy bardzo dużo w Excelu, a nie mogę korzystać z komputerów uczelni)?

Niestety w moim mieście nie ma pracy dla studentów, praca w wakacje odpada bo muszę pomagać w gospodarstwie, więc stypendium socjalne lub inne tego typu świadczenie jest moim jedynym wyborem.

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc :)

Powrót