Stypendium socjalne

• Autor wątku Autor wątku mistake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mistake

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Jestem studentką. Chcę ubiegać się o stypendium socjalne na mojej uczelni. Aby je uzyskać potrzebne są zaświadczenia z Urzędu Skarbowego o dochodach poszczególnych członków rodziny za ubiegły rok. Udało mi się je zdobyć. Mam problem jedynie z ojcem, który jest zarejestrowany w urzędzie pracy jako bezrobotny (w tamtym roku nim był i w tym roku także nie pracuje"lecz nie podpisuje tzw" listy" co zapewne skreśla go z rejestru osób bezrobotnych. Nie ma go teraz w domu, więc nie może jej podpisać. Termin składania wniosków do stypendium upływa niebawem. Jak inaczej moge zaświadczyć, że nie mam z Niego żadnego dochodu? Dodam, że przebywa teraz na ubezpieczeniu mamy, która pracuje.

..skoro niezbędne są Pani zaświadczenia z US, to urząd ten analogicznie może wystawić zaświadczenie o nie osiąganiu dochodów w 2008r. przez Pani ojca, natomiast UP może jedynie wystawić zaświadczenie, iż Pani ojciec figurował bądź nie (do dnia) w ewidencji osób bezrobotnych.

o dochodach ojca bierze sie zaświadczenie z US, jeśli miał zerowe to będą one uwzględnione

Jest tylko problem - podobno ojciec jest "niedostępny", a US zaświadczenia nie wyda członkowi rodziny. Trzeba odbierać osobiście lub upoważnić do odbioru.

spytaj się w dziekanacie czy możesz złożyć te dokumenty które masz, a zaświadczenie ojca donieść w najbliższym czasie. U mnie na uczelni większego problemu z tym nie było kiedy brakowało jednego albo dwóch dokumentów, oczywiście donieść należało w ciągu tygodnia. Niewiele ale może coś w ciągu tygodnia dasz radę załatwić.

Witam. Mam taki problem. Ubiegałam sie w październiku o stypendium socjalne i teraz otrzymałam odp ze zostało mi przyznane, ale w tym samym czasie ostalam prace(zlecenie) i nie wiem co teraz robic. Prace dostalam jakos pod koniec pazdziernika i zaczelam jakos w podobnym czasie składania wniosku. O ile mi wiadomo musze powiadomic szkołe o tym ale jeszcze tego stypendium nie otrzymalam wiec jak to bedzie? dostane je w ogole? w ogole zastanawiam sie nad zrezygnowaniem z tej pracy wiec jesli złoze wypowiedzenie(wtedy nie minie nawet miesiac czasu jaki przepracowałam) to czy musze to zgłaszac w szkole? bardzo bym prosiła o odp i porade :(

Powrót