Stypendium socjalne

• Autor wątku Autor wątku Janek98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janek98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, od marca po waloryzacji moja renta rodzinna przekroczyła próg wymagany do otrzymania stypendium socjalnego. Moje pytanie brzmi:
Czy skadając wniosek we wrześniu liczą się dochody za poprzedni rok? ( wtedy by mi przysługiwało ) czy mam szanse otrzymac stypendium?

W Twoim przypadku źródło dochodu się nie zmieniło, więc renta będzie liczona średnio miesięcznie za poprzedni rok.
Waloryzacja będzie miała znaczenie, jeśli będziesz składał wniosek o stypendium w roku ak. 2021/2022.

Marta02 napisał:
W Twoim przypadku źródło dochodu się nie zmieniło, więc renta będzie liczona średnio miesięcznie za poprzedni rok.
Waloryzacja będzie miała znaczenie, jeśli będziesz składał wniosek o stypendium w roku ak. 2021/2022.

No właśnie miałem na myśli wrzesień 2021.

Wtedy będzie liczony średni dochód z renty w roku 2020. Nie kwota po waloryzacji, a dochód roczny na 12. Czyli ta podwyżka rozbije się na miesiące poprzednie.

Nadal nie rozumiem :( więc opiszę jak dokładnie kwotowo to wygląda.
Wniosek będę składał we wrześniu 2021 o przyznanie stypendium socjalnego na rok akademicki 2021/2022.
Renta socjalna 2020 styczeń luty wynosiła 970,72 zł. Od marca 2020 po waloryzacji renta wynosiła 1028,35.
Styczeń luty 2021 renta wynosiła 1028,35
Aktualnie tj od marca 2021 wynosi 1065,88 zł. Próg wynosi 1051 zł. W jaki sposób obliczyć czy będzie mi się należeć, liczę na Pani pomoc i z góry dziękuję.

Sumujesz całą rentę z 2020 roku i dzielisz na 12. Przy podanych przez Ciebie wartościach wychodzi 1018,75 zł.

I tu moje niedopatrzenie, bo pewnie wpisałeś wartości z decyzji. Aby obliczenia rzeczywiście były realne najlepiej pobrać zaświadczenie o dochodzie z US i o składkach zdrowotnych i na tej podstawie policzyć dochód. Zapewne otrzymałeś zwrot nadpłaconego podatku. A to powiększy dochód.
Przepraszam, że nie pomyślałam o tym wcześniej.

czyli po prostu pit z 2020 roku na 12 + zwrot podatku?

dobra poczekam na zaświadczenie z US i wtedy się odezwę, dziękuję ;)

Powrót