Stypendium socjalne

• Autor wątku Autor wątku Wiktoria_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiktoria_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich. Aktualnie jestem na ostatnim semestrze studiów. Na początku roku akademickiego (październik 2022) składałam wniosek o stypendium socjalne. Nie zostało mi ono przyznane ze względu na zbyt wysoki dochód. Napisałam odwołanie, ponieważ komisja nie uwzględniła dochodu utraconego. Co się stanie jeśli komisja nie rozpatrzy odwołania do końca moich studiów (tj. kwiecień 2023). Czy mimo, że nie będę studentem sprawa zostanie rozpatrzona? Czy będzie należał mi się zwrot należnego stypendium?

Nawet jeśli decyzja przyznająca stypendium zostałaby wydana po ukończeniu przez Panią studiów, powinna być ona wykonana (czyli stypendium powinno być wypłacone).
Decyzja w postępowaniu odwoławczym powinna być wydana w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania. Rozumiem, że ten termin jeszcze nie minął?

Dziękuje za odpowiedź. Odwołanie składałam w połowie grudnia i od tamtej pory nie dostałam odpowiedzi. W regulaminie stypendium nie ma nic o terminie wydania takiej decyzji, a gdy pytałam w dziekanacie kiedy mogę się spodziewać odpowiedzi to dostałam informację ze takie sprawy ciągną się miesiącami. W związku z tym zastanawiam się czy po zakończeniu przeze mnie studiów ktoś w ogóle rozpatrzy moje odwołanie. Jaki ewentualnie mam czas po ukończeniu studiów aby wezwać uczelnię to rozpatrzenia odwołania?

Termin rozpatrywania odwołań jest podany w kodeksie postępowania administracyjnego i tak jak pisałam wcześniej wynosi miesiąc (art.35 § 3). Jeśli z jakichś przyczyn, nawet niezależnych od uczelni, sprawa się przeciąga, powinni o tym Panią poinformować.
Im szybciej złoży Pani ponaglenie (na podstawie art. 37 KPA), tym szybciej zapewne sprawa się ruszy.
Niestety z doświadczenia wiem, że odwoławczym komisjom stypendialnym zdarza się takie postępowanie. Samo chodzenie do dziekanatu i dopytywanie, czy pisanie maili, nic nie da.

Powrót