stypendium z tyt. kontynuowania nauki z PUP

• Autor wątku Autor wątku Martynek.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martynek.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam takie pytanie. Otóż w 201or podjęłam naukę w wieczorowym liceum ogólnokształcącym. przyznano mi stypendium z PUP które otrzymywałam przez rok po czym oznajmiono mi że urząd nie ma już funduszy i nie przyjmują wniosków(na kontunuowanie) teraz we wrześniu rozpoczynam IV semestr i moje pytanie brzmi czy mam szansę na to aby znów otrzymywać owe stypendium? Dodam że w tym roku pojawily się fundusze w pup na ten cel. pozdrawiam licze na szybka i pomocna odpowiedz.

Zgodnie z art. 55. ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy "Bezrobotnemu bez kwalifikacji zawodowych, który w okresie 12 miesięcy
od dnia zarejestrowania w powiatowym urzędzie pracy podjął dalszą naukę w szkole ponadgimnazjalnej dla dorosłych, będącej szkołą publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej, albo w szkole wyższej, gdzie studiuje w formie studiów niestacjonarnych, starosta, na wniosek bezrobotnego, może przyznać stypendium w wysokości 100 % kwoty zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1, wypłacane przez okres 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia nauki.
Starosta może podjąć decyzję o kontynuacji wypłacania stypendium do ukończenia nauki zgodnie z programem nauczania."

Jeśli złożysz ponownie wniosek o przyznanie stypendium, to PUP musi zbadać stan faktyczny na dzień złożenia wniosku. A więc nie jesteś już bezrobotnym (...), który w okresie 12 miesięcy od dnia zarejestrowania w powiatowym urzędzie pracy podjął dalszą naukę.

Jestem. Dlatego ze cały czas ucze sie bez przerwy w tej samej szkole. Zaczynam teraz V semestr. Nauke podjełam po 5m-cach od zarejestrowania w PUP

A czy cały czas jest to jedna i ta sama rejestracja w PUP? Chodzi mi o to czy od chwili podjęcia nauki byłaś przez cały czas zarejestrowana w PUP? Czy nie zostałaś ani na chwilę wyrejestrowana, bo np. podjęłaś pracę?

tak cały czas jestem zarejestrowana. Nie wyrejestrowano mnie ani razu

Zatem próbuj. Jeśli PUP posiada fundusze na ten cel, to szansa jest zawsze.
Miej jednak świadomość, że jeśli chętnych będzie dużo, twój PUP może w pierwszej kolejności udzielać wsparcia tym bezrobotnym, którzy dotychczas z niego nie korzystali.

A co jeśli ktoś ukończył Technikum, a chciałby iść na studia wyższe?
Czy wtedy może skorzystać z tego stypendium?

Powrót