Stypendium za staż z EFS

• Autor wątku Autor wątku lkjhg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lkjhg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, czy stypendium za staż finansowany z EFS powinno być wypłacane najpóźniej do 14-tego kolejnego miesiąca? Czy zapis ten dotyczy tylko staży z Funduszu Pracy?
Do 31 grudnia 2013 r. byłam na stażu z EFS, jednak dotąd nie dostałam ostatniego stypendium. W pupi-e twierdzą, że nie mają jeszcze środków z ministerstwa, w wup-ie tłumaczą, że pieniądze będą na początku lutego. Według mnie ten termin jest zwyczajnie śmieszny. Co można zrobić w takiej sytuacji? Gdzie się "poskarżyć" ? Zwłaszcza, jeśli ustawowym terminem wypłaty byłby 14-ty styczeń?

W pupi-e twierdzą, że nie mają jeszcze środków z ministerstwa, w wup-ie tłumaczą, że pieniądze będą na początku lutego.
Kto ci płaci stypendium... WUP czy PUP?
Napisz w ramach jakiego projektu realizowany jest staż. Nazwa projektu, priorytet, działanie i poddziałanie.

Stypendium płaci Pup, Wup był organizatorem konkursu, w ramach którego ten projekt jest realizowany. Projekt "Aktywizacja zawodowa", priorytet VI (Rynek pracy otwarty dla wszystkich), działanie 6.1 i poddziałanie 6.1 (wsparcie dla osób pozostających bez zatrudnienia na regionalnym rynku pracy).

Wup był organizatorem konkursu
WUP w...?

Co mówią podpisane przez ciebie dokumenty dot. terminu wypłaty stypendium? Masz możliwość załączenia skanu?

poddziałanie 6.1 (wsparcie dla osób pozostających bez zatrudnienia na regionalnym rynku pracy)
6.1.1 :)

Ostatnia edycja:
WUP w Toruniu.

Właśnie w umowie nie ma nic na temat terminu wypłaty. Jedyny zapis, na który jak mi się wydaje, można się powołać jest taki: "W przypadkach nieuregulowanych niniejszą umową odpowiednie zastosowanie mają przepisy Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy i innych aktów prawnych wydanych na podst. ww. ustawy oraz odrębnych, wewnętrznych dokumentach Urzędu".
Co do skanu, to niestety, teraz nie ma takiej możliwości, postaram się w weekend coś wykombinować ;)

Co do skanu, to niestety, teraz nie ma takiej możliwości, postaram się w weekend coś wykombinować
Aby udzielić ci rzetelnej odpowiedzi muszę poznać dokładną treść dokumentu i podstawy prawne w nim określone.

Ok, rozumiem, w sobotę zeskanuję ten dokument. Czy możesz mi teraz tylko napisać, czy termin 14 kolejnego miesiąca obowiązuje w przypadku staży z EFS? Czy w każdym projekcie organizator może sobie dowolnie ustalać ten termin?

Ostatnia edycja:
czy termin 14 kolejnego miesiąca obowiązuje w przypadku staży z EFS? Czy w każdym projekcie organizator może sobie dowolnie ustalać ten termin?
I właśnie to należy sprawdzić w dokumentach. Ogólnie UP wypłaca zasiłki, stypendia niezależnie od źródła finansowania do 14 dnia miesiąca, ale może w dokumentach jest jakaś informacja, że wypłata stypendium uzależniona jest od przekazania przez instytucję pośredniczącą środków na konto. Rok budżetowy dopiero co się zakończył, dlatego wydaje mi się to bardzo prawdopodobne. Muszę zapoznać się z dokumentacją.

Mam pytanie jezeli jestem na stazu z EFS i mam 988zł to powinni mi z tego odliczyc podatek? Pani w urzedzie powiedziala ze tyle mam do reki a teraz przyslali mi pismo ze ta kwota to brutto jak to jest?

Ostatnia edycja:
Stypendia stażowe wypłacane ze środków UE w ramach POKL są zwolnione od podatku od osób fizycznych. Zatem kwota brutto, to też netto.
W pismach urzędowych wysokość świadczeń zawsze podawana jest w kwocie brutto, a nie netto. W tym przypadku brutto=netto. Nie ma powodu, aby się odwoływać.

Ok wielkie dzieki za odpowiedz. Oczywiscie przepraszam za powtorzenie postu w innym temacie. Pozdrawiam ;)

Czy Zaberaja mi pieniadze jak jestem na stazu EFS jezeli pojde na L4?

Zależy jak długo będziesz na zwolnieniu. Podczas stażu zwolnienie lekarskie udokumentowane drukiem ZUS ZLA jest płatne 100%, ale... jeśli zwolnienie będzie się przeciągać i zakłóci prawidłową realizację stażu, możesz zostać pozbawiony możliwości jego kontynuacji i co się z tym wiąże prawa do stypendium.

Nie nie chodzi mi tylko o chorobe tymczasowa nie dlugotrwale 1 tydzien w miesiacu

Tak czy inaczej stażyście podczas choroby udokumentowanej zwolnieniem lekarskim przysługuje 100 % stypendium.

Staż z EFS

Witam. Mam pytanie odnośnie stażu EFS. Dla osób w jakim wieku jest on przeznaczony? Jedni twierdzą, że dla osób do 25 roku życia inni, że do 30 i powyżej 50 roku życia. Nawet kobieta w PUP nie bardzo chyba się orientuje co i dla kogo.

RE: Staż z EFS

Absolwentka88 napisał:
Witam. Mam pytanie odnośnie stażu EFS. Dla osób w jakim wieku jest on przeznaczony? Jedni twierdzą, że dla osób do 25 roku życia inni, że do 30 i powyżej 50 roku życia. Nawet kobieta w PUP nie bardzo chyba się orientuje co i dla kogo.
Dalsze omawianie problemu kontynuujemy w wątku http://forumprawne.org/bezrobocie/307526-staz-z-efs.html.

Proszę nie zadawać tego samego pytania w kilku wątkach, bo zaśmieca się w ten sposób forum, a nie przyspieszy to odpowiedzi na pytanie.

Powrót