Sugerowanie, że produkt jest nieoryginalny

• Autor wątku Autor wątku dragon422
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragon422

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Nie wiem czy zamieszczam temat w odpowiednim wątku, jak tak to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Ostatnio kupiłem na aukcji na allegro część do samochodu, na której było widać ślady ingerencji. Coś zostało zeszlifowane, nie wiem czy jakiś numer czy logo. Ogólnie mam oryginalną część zakładaną przez producenta samochodu i jest tam logo (ale nie marki auta). Część też się*różniła dokładnością wykonania (kupiona wydaje się gorsza).
Napisałem do użytkownika maila z informacją, że produkt jest w moim uznaniu podróbką i zapytałem dlaczego zostało coś*zeszlifowane. Dostałem w odpowiedzi, że niby tak robią producenci części, jeżeli produkt nie trafia seryjny montaż, tylko jako aftermarket. Napisał także, że sugerowanie nieoryginalności towaru jest automatycznie przekazywane do kancelarii prawnej.
Moje pytanie, czy zrobiłem coś niezgodnie z prawem (to nie było publiczne tylko prywatna wiadomość) i co może w takim wypadku zrobić kancelaria?

dragon422 napisał:
co może w takim wypadku zrobić kancelaria?
Nic nie może zrobić.
Z tego co opisujesz, mając wątpliwości wystąpiłeś jedynie z zapytaniem.

dragon422 napisał:
... Napisałem do użytkownika maila z informacją, że produkt jest w moim uznaniu podróbką ...
W przypadku części zamiennych trudno mówić o podróbkach, dopuszczalne są zamienniki, które z racji swojego przeznaczenia muszą być identyczne z oryginalnymi częściami.

Nic Ci nie zrobią, rozmowa prywatna, dopytywanie o wątpliwosci i tyle. :)

Chyba, że jest to część zamienna oznaczona oryginalnym logo producenta /podróbka/ ale ze względu na niską jakość wykonania logo zostało usunięte.

dragon422 napisał:
Napisał także, że sugerowanie nieoryginalności towaru jest automatycznie przekazywane do kancelarii prawnej.

Straszak mający zniechęcić kupującego do dochodzenia prawdy.

Ostatnia edycja:
Powrót