świadczenia dla osoby ubiegajacej sie o obywatelstwo

• Autor wątku Autor wątku Alina59
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alina59

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam obywatelstwo niemieckie i mieszkam w Niemczech.Moja dorosla córka mieszka w Polsce i zamierza przenieść sie do Niemiec.Dopiero po zameldowaniu w Niemczech z dziecmi(2 córki)bedzie ubiegac sie o obywatelstwo.Kiedy może ubiegac sie o kindergeld oraz swiadczenie socjalne ? Czy przed otrzymaniem obywatelstwa i dowodu niemieckiego może juz te swiadczenia otrzymać? Czy dopiero po zalatwieniu dokumentów może się ubiegać?Mąz córki dojedzie w terminie pozniejszym(4 miesiace)

skoro nie ma jeszcze obywatelstwa to tez swiadczenia sie nie naleza jak obywatelowi Niemieckiemu
bedzie traktowana jak kazdy inny Polak
pozwolenie na pobyt(udowodnic ,ze jest w stanie sie utrzymac sama)zeby takowe dostac pozwolenie.Itd.itp Freizügigkeitsgesetz – Wikipedia
jedynie majac pozwolenie na prace moze by uzyskala swiadczenia socjalne( a pozwolenie jak narazie wydawane jest po 3 latach zameldowania w Niemczech)
co do kindergeld prosze poczytac byly tu juz tematy komu sie nalezy..

przypomne jeszcze o obowiazku ubezpieczenia na terenie Niemiec od 2009 juz dla wszystkich mieszkajacych tu
jest to wymagane tez czesto teraz przy skladaniu wnioskow na kindergeld

Ostatnia edycja:
Jakie ubezpieczenie miala Pani na mysli OC? czy krankenversicherung ?

rozwine jeszcze troche ten watek bo jesli dobrze rozumiem to o HARZ IV a takze kindergeld corka bedzie mogla ubiegac sie dopiero po otrzymaniu obywatelstwa wiec otrzymujac socjal bedzie automatycznie miala krankenversicherung a wczesniej kindergeld i tak nie dostanie.Ona bedzie mieszkala u nas do czasu otrzymania dokumentow obywatelstwa. Slyszalam o mozliwosci zlozenia wniosku o HarzIV w momencie zlozenia dokumentow o obywatelstwo i ze wtedy po otrzymaniu obywatelstwa jest wyplacane zalegle swiadczenie po doniesieniu tych dokumentow w co jakos nie moge uwierzyc a jezyk urzedowy jest dla mnie zbyt zawily.Prosze o rozwiane zaslyszanych niepewnosci

jakos nie moge w to uwierzyc zeby tak bylo teraz
co prawda ja nie majac jeszcze obywatelstwa Niemieckiego mialam przywileje jak Niemiec(nalezalo sie wszystko) dopiero potem skladalam wnioski na obywatelstwo po mamie ,ale mialam Registrierschein wydany przez urzad dla uchodzcow
jednak w tej chwili jest to niemozliwe juz..bo Polska w Uni
byc moze dobrze slyszalas ,ale tak bylo dawniej

dziekuje i mam nadzieje ze nie bedzie to zalatwianie papierow trwalo dlugo.Pozdrawiam

no jezeli corka stara sie o obywatelstwo po Tobie(znaczy ,ze jest urodzona po 1975 roku) jezeli zlozy wnioski w miescie w Ausländeramt to ja czekalam 9 miesiecy.... przedstawialam tylko mamy obywatelstwo (dziadka pradziadka juz nie bylo potrzebne(tak samo dzieci niedawno po mnie)
gdyby corka upowaznila Ciebie moglas zlozyc wnioski dla niej bezposrdenio do KÖLN juz

oczywiscie mysle ,ze masz przez pochodzenie?
bo jak inaczej to nie da sie(dziedziczyc)

Ostatnia edycja:
ja mam zolty dokument stwierdzajacy obywatelstwo i adwokat mi tlumaczyl ze ja mam obywatelstwo od urodzenia ze to nie jest teraz nadane bo ja ten dokument doslalam 4 lata temu bo tak pozno o niego wystapilam bo moj ojciec byl Niemcem i ten sam adwokat bedzie skladal zgromadzone dokumenty mojej corki i wnuczek do Ausländerbehörde w moim miescie bo corka tu jest zameldowana u nas i tu mieszka tylko nie wiem jak dlugo to bedzie trwac

tzn bedzie na dniach zameldowana i badzie tu przebywac dla scislosci

<do poprawek tekstu prosze uzywac przycisku EDYTUJ >

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót