Świadczenia dla samotnej matki

• Autor wątku Autor wątku poziomka1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poziomka1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
PISZE W IMIENIU MOJEJ KUZYNKI,KTOREJ NAPRAWDE CHCIALABYM POMOC,A NIE WIEM JAK...A MIANOWICIE
KUZYNKA MA 21LAT,DWOJKE DZIECI I ZYJE BEZ SLUBU.tYMCZAQSOWO ZAMIESZKALA U OJCA DZIECI NA GOSPODARCE,Z KTOREJ PROCZ SAMOCHODEM NIE MOZNA SIE WYDOSTAC.OCZYWISCIE JEST OSOBA BEZROBOTNA BEZ PRAWA DO ZASIŁKU I BEZ WYKSZTAŁCENIA-TYLKO PODSTAWOWKA.ONA Z TYMI DZIECMI SAMA PRZESIADUJE CALE DNIE,j=JANUSZ PRACUJE PO 10 GODZ A PO PRACY CHODZI GRAC W GRY TYPU-JEDNOREKI,(MALO TEGO NIE TYLKO ON ALE WIEKSZOSC RODZINY JEST JUZ HAZARDZISTAMI-NAWET JEGO MATKA)
DZIECI CHODZ ZANIEDBANE,JANUSZ NIE DAJE bEACIE ZADNYCH PIENIAZKOW-CZYLI SAM ROBI ZAKUPY,A CO ZA TYM IDZIE,MIMIMALENE WKOTY LECA NA DOM A RESZTA LECI W GRY.
bEATA Z DZIECMI ZAMELDOWANA JEST W SWOIM RODZINNYM DOMU,DZIECI MAJA NAZWISKO OJCA.NATOMIAST ZYJA BEZ SLUBU I MOJE PYTANIE BRZMI...CZY ONA JAKO MATKA MOZE STARAC SIE O JAKIES SWIADCZENIA?NP Z TYTUŁU SAMOTNIE WYCHOWUJACEJ DZIECI?(NP.GDYBY SIE OD NIEGO WYPROWADZILA?)PROSZE O ODPOWIEDZ I DZIEKUJE

Pani kuzynka ma prawo do zasilku rodzinnego, a co za tym idzie do dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka.
Prawo do zasiłku rodzinnego oraz dodatków przysługuje:
- rodzicom, jednemu z rodziców albo opiekunowi prawnemu dziecka,
- osobie faktycznie opiekującej się dzieckiem (jeśli wystąpiła do sądu z wnioskiem o przysposobienie dziecka),
- osobie uczącej się (nie wlicza się w to studiów wyższych) (pełnoletniej, "nie pozostającej na utrzymaniu rodziców w związku z ich śmiercią lub z zasądzeniem od rodziców na jej rzecz alimentów").
Zasiłek, w zależności od sytuacji, przysługuje: - do ukończenia przez dziecko 18 roku życia, - do zakończenia nauki w szkole, jednak nie dłużej niż do końca 21 roku życia, - do 24 roku życia w przypadku kontynuowania nauki przez osobę niepełnosprawną w stopniu znacznym lub umiarkowanym.
Podstawą uzyskania zasiłku jest kryterium dochodowe:
Zasiłek rodzinny wraz z dodatkami przysługuje rodzinom, których przeciętny dochód miesięczny w poprzednim roku kalendarzowym nie przekroczył 504 zł na osobę (583 zł w razie wychowywania dziecka niepełnosprawnego). W drugim przypadku należy legitymować się orzeczeniem o niepełnosprawności dziecka do 16 roku życia lub orzeczeniem o znacznym albo umiarkowanym stopniu niepełnosprawności). Pod uwagę bierze się tu dochód netto, to znaczy po odliczeniu obowiązkowych składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne oraz zapłaconego podatku dochodowego. Do dochodu nie wlicza się także świadczeń z pomocy społecznej i Funduszu Alimentacyjnego oraz dodatków mieszkaniowych.
Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka jest dodatkiem do zasiłku rodzinnego. Istotną zmianą jest to, że będzie on przysługiwał niezależnie od tego, czy alimenty były zasądzone i są wypłacane czy nie. Warunkiem jest spełnienie kryterium dochodowego uprawniającego do otrzymania zasiłku rodzinnego czyli dochód na osobę w rodzinie niższy lub równy 504 zł netto. (583 z; w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym) oraz status osoby samotnie wychowującej dziecko (stan cywilny: panna, orzeczona sądownie separacja lub rozwód).
Obowiązek zorganizowania wypłat świadczeń spoczywa na gminach.

Dziekuje za odpowiedz :)
mam natomiast jeszcze kilka pytan: a konkretnie,wiem ze rodzinne na dziecko pobiera Janusz i jest to okolo 43zl na jedno dziecko(maja 1 chlopca i 2 letnia dziewczynke) Z tym,ze moja kuzynka nie dostaje do reki zadnych pieniazkow,poprostu ja ubezwasnowolnil (kurcze nie weim czy dobrze napisalam te slowo) do tego stopnia,ze ona nie ma nawet zlotowki i nie ma jak sie wydostac z tej swojej wioski.
Teraz moje pytanie brzmi-ona jako panna z dwojka dzieci i zameldowana gdzie indziej,moze sie starac o dodatek do rodzinnego z tytulu samotnie wychowujacej,tak? (napewno dochod nie przekracza podanej wyzej kwoty,bo w jednym miejscu zameldowanych jest 6 osob z czego jedna ma dochod 1200zł)
I teraz,jesli ten zasilek na dzici w kwocie 43zl jest na Janusza,to jak to zmienic i gdzie trzeba sie skierowac,zeby pieniazki mogla odebrac moja kuzynka i co musi przedstawic ,zeby mogla starac sie o ten dodatek na dzieci jako samotnie wychowujaca?
Bardzo prosze o odpowiedz

Zasilek przysluguje osobie, która faktycznie sprawuje opieke ndz dzieckiem, nie moze zasilku pobierac ojciec, w sytuacji gdzie dzieci zamieszkuja razem z matka- tym bardziej ze sa zameldowane w domu matki a nie ojca. Ojciec dzieci zapewne zlozyl wniosek do gminy o zasilek rodzinny, nalezy zatem wszelkie watpliwosci i niejasnosci prostowac w urzedzie gminy. Udowodnic ze dzieci stan jaki ma miejsce, wskazujac ze ojciec pobiera zasilek bezpodstawnie.
Do wniosku o zasiłek rodzinny należy dołączyć:
- uwierzytelnioną kopię dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o zasiłek,
- skrócony odpis aktu urodzenia dziecka,
- orzeczenie o niepełnosprawności (jeśli wychowujemy dziecko niepełnosprawne),
- zaświadczenie szkoły w przypadku, gdy dziecko ukończyło 18 rok życia,
- informację sądu o toczącym się postępowaniu o przysposobienie dziecka (jeśli o wsparcie ubiega się opiekun faktyczny),
- kopię aktów zgonu rodziców lub kopie odpisu wyroku zasądzającego alimenty w przypadku osoby uczącej się,
- kopię karty pobytu w przypadku cudzoziemca przebywającego na terytorium RP posiadającego status uchodźcy lub zezwolenie na osiedlenie się,
- kopię odpisu prawomocnego wyroku sądowego orzekającego rozwód lub separację albo kopie aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko.
Ponadto do wniosku o zasiłek rodzinny należy dołączyć zaświadczenie o wysokości dochodu lub o utracie dochodu.
Ojciec musial jednak zastosowac sie do wskazanej procedury, wiec Pani kuzynka zapewne wiedziala o wszystkim. Jednak tak jak napisalem, ten stan rzeczy da sie zmienic.
Powodzenia

Powrót