Świadczenia po śmierci Mamy

• Autor wątku Autor wątku l4ska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

l4ska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Tak jak w temacie moja dziewczyna ma umierającą na nowotwór mame... lekarze twierdzą że zostało jej kila dni ona nie ma głowy do tego dlatego robie to ja. Ma 13 letniego brata mam była ubezpieczona tylko w zus z tego co sie orientuje .O jakie swiadczenia może sie ubiegać rodzina jeżeli zarobki brutto wynosiły ok 2300 zł / miesiąc. Jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość i wyczerpującą odpowiedź . Dziekuje i Pozdrawiam

Rozumiem bardzo dziękuje a jezeli chodzi o jednorazowe odszkodowania , itd ? Czy poza rentą rodzinną możliwe są jakiekolwiek inne świadczenia?Aby uszczegółowicz Córka ma 22 lata pracuje i studiuje zaocznie a Syn ma 13 lat i uczy się w gimnazjum

Jeżeli była ubezpieczona indywidualnie np. w PZU. czy innym zakładzie ubezpieczeń to tak - powinno to wynikać z umowy ubezpieczenia.
ZUS nie wypłaca jednorazowych odszkodowań, jedynie zasiłek pogrzebowy.

Dziekuję za informacje a co w sprawie konta w banku oraz niespłaconego kredytu ? Czy przysługuje odprawa w pracy oraz niewykorzystany urlop (zaległy z lat 2004-2007)

Stosownie do art. 93 kodeksu pracy po śmierci pracownika jego małżonkowi oraz innym członkom rodziny spełniającym warunki do przyznania prawa do renty rodzinnej przysługuje odprawa pośmiertna. Jej wysokość jest zależna od stażu u tego pracodawcy i wynosi:
1) jednomiesięczne wynagrodzenie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 10 lat,
2) trzymiesięczne wynagrodzenie, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 10 lat,
3) sześciomiesięczne wynagrodzenie, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 15 lat.

To co jest na koncie bankowym i niespłacony kredyt wchodzi do masy spadkowej. Spadek można przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza, czyli i majątek i długi albo odrzucić , a wówczas nie dostaje się nic, ale też nie spłaca się kredytów.

więcej tutaj:
http://forumprawne.org/o,581.html

Z konta bankowego można wypłacić środki na pokrycie kosztów pogrzebu - trzeba przedstawić odpowiednie faktury.

Powrót