Świadczenia rodzinne, kosiniakowe. Pomoc

• Autor wątku Autor wątku winmap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

winmap

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam. Jeżeli zły dział proszę o przeniesienie.
Dwa tygodnie temu urodziła nam się córka. Mi i partnerce. Od jakoś połowy maja plus minus postanowiłem z nią zamieszkać. Z racji iż akurat w tym roku mało pracowałem pomagając przy Ciąży. Za powszedni miesiąc miałem tylko dochód 500zl na czarno który podałem we wniosku o rodzinne. W 2019 i 2020 roku pracowałem trochę za granicą. Mam na to pity 36. Chciałem zapytać jak to się ma do mojej sprawy? Do czego im ten dochód skoro my nie mieszkaliśmy razem. Czy to oznacza że nie dostanę ani zasiłku rodzinnego ani kosiniakowego? Obecnie nie pracuje. Ale kiedy partnerka dojdzie do siebie po zabiegu podejmę pracę. Nie wiem czy legalnie czy na czarno ale będzie to zgłoszone. Chciałbym zapytać jak to się ma do mojej sprawy i to oznacza że nic nam się nie należy?Dodam Jeszcze że partnerka posiada już dwójek dzieci, jest po rozwodzie i dostaje alimenty. Moje to pierwsze dziecko i nigdy nie korzystałem osobiście z żadnej pomocy społecznej.

Ostatnia edycja:
chcee
winmap napisał:
Czy to oznacza że nie dostanę ani zasiłku rodzinnego ani kosiniakowego?
zasiłek rodzinny możesz otrzymać - skoro obowiązuje kryterium to Ośrodek ustala wysokość dochodów
Kosiniakowe może dostać matka. Inne osoby w wskazanych w ustawie okolicznościach

Czy partnerka pracowała?

To też do czego im mój pit za 2019 rok. To mnie interesuje. Tam mam wysoki dochód. A przecież nie mieszkaliśmy razem ani ona jeszcze nie była w ciąży przecież. To partnerka stara się o zasiłek rodzinny dla naszego dzidziusia. Ja się o nic nie staram. Dostaje w dodatku alimenty na dwoje powszednie dzieci. Nie pracowała.

skoro zakończyłeś zatrudnienie będzie to dochód utracony,
bo obecnie rokiem bazowym jest 2019, z uwlędnieniem utraty/uzyskania dochodu.

Właśnie Jeszcze jakieś jak by policzyć na dobre zakończyłem zatrudnienie za granicą w 2020 roku. Miałem umowę. Jak by zliczył wszystko to jakieś okolo 5 miesięcy. I wtedy to było koniec mojego zatrudnienia za granicą. Czy może pani wytłumaczyć jaśniej o co dokładnie chodzi. Troszkę jestem ciemny w tych sprawach. Przepraszam

przedstaw dokumenty potwierdzające zakończenie pracy i to powinno wystarczyć. skoro obecnie nie pracujesz (i nie masz innych dochodów) to twój dochód wynosi 0 zł -

Oni chcą tylko pit za 2019. Niczego innego nie.

Powrót