świadczenia rodzinne z belgi

• Autor wątku Autor wątku Renata7636
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Renata7636

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam.
Chciałabym się dowiedzieć czy mój mąż pracujący w Belgi ma prawo do świadzeń rodzinnych na dzieci?Dodam ,że w Polsce ja pobieram zasiłki rodzinne i pielęgnacyjne.Jeżeli można pobierać za granicą jakie dokumenty trzeba złożyć i gdzie?

Pracodawca belgijski ma obowiazek zalatwienia czynnosci dot. uzyskania zasilku rodzinnego w Belgii pod warunkiem iz ten pracodawca odprowadza stosowne skladki socjalne. Nie trzeba szukac zadnej kancelarii aby pomogla w tej sprawie.

Pracodawca twierdzi ,że rodzinne należy się po trzech przepracowanych miesiącach i wtedy będzie spłata.Czy tak jest naprawdę?;)

Aby otrzymac rodzinne nalezy przepracowac pelny kwartal, np. od 1 stycznia lub od 1 kwietnia lub od 1 lipca lub o 1 pazdziernika, danego roku. Jednak wniosek o zasilek rodzinny mozna juz zlozyc, gdyz okres oczekiwania na decyzje bedzie dosc dlugi ze wzgledu na rozne zapytania z urzedu i rozne czynnosci sprawdzajace.

Witam jeszcze raz .Chciałabym dowidzieć się gdzie w Polsce lub Belgii można ubiegać się zwrotu karty podatkowej?Pracodawca z Belgii miał przysłać kartę podatkową za rok 2010 i do dziś nieprzysłał a wiem że już on sam rozliczył podatek należący do mojego męża i pobrał zwrot pieniędzy.Pracodawca robił tak z polakami którzy pracowali u niego.Dodam że zamkli mu firmę w Belgii za oszustwa i pracodawca zmienił adres zamieszkania i ci którzy pracowali u niego niemogą go znaleść.Może jakieś namiary na odszukanie pracodawcy?może jest w Belgi jakieś biuro które się zajmuje polakami pracującymi w Belgi?

Pracodawca belgijski ma obowiązek wydania karty podatkowej = loonfische.Jeżeli jeszcze tej karty nie wydał zwróć się do niego pisemnie.
Jeżeli pracodawca zmienił swój adres, musisz odszukać tego pracodawcę lub skontaktować się z urzędem podatkowym w Belgii opisując bardzo krótko problem nie otrzymania karty podatkowej, można również skontaktować się z biurem podatkowym, który zajmuje się rozliczeniami podatku za pracę w Belgii.

Właśnie zajmowała się tym kancelaria z Polski ale po zmianie adresu pracodawcy już się niezajmujmują i karty podatkowej nieodzyskaliśmy.A jest więcej ludzi oszukanych przez belga i którzy by chcieli odzyskać te karty.

Są jeszcze związki zawodowe i inne organizacje w Belgii do których można się zwrócić w tej sprawie.

Powrót