Świadczenia, ZUS, ubezpieczenie - Ścięgno Achillesa

• Autor wątku Autor wątku panzdzislaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panzdzislaw

Użytkownik
Odpowiedzi
117
Witam,

uległem nieszczęśliwemu wypadku i zerwałem ścięgno Achillesa. Po krótce, podczas biegu strzeliło ścięgno. Był to turniej zorganizowany przez burmistrza miasta. Udzielono mi pierwszej pomocy przez ratowników. Zalecili wizytę w szpitalu.

Byłem w szpitalu kilka dni i został przeprowadzony operacyjny zabieg na odcinku ponad 10cm. Podczas którego zszyto ścięgno oraz ranę pozostawiając ponad 10 szwów.

Zgłosiłem NW do ubezpieczyciela i wypłacił mi świadczenie za pobyt w szpitalu zgodnie z tabelą z umowy.
Otrzymałem drugie świadczenie w którym została wyceniona moja szkoda na kwotę na poziomie 1500zł.

Proszę o odpowiedź na kilka pytań:

1. Czy to, że ubezpieczyciel wypłacił mi świadczenie zamyka mi drogę odmowy, odwołania się od niej?

2. Czy prócz ubezpieczyciela mogę zgłosić szkodę/zdarzenie do ZUS? Jestem aktualnie na zwolnieniu lekarskim wystawionym przez szpital (1,5msc) i czeka mnie okres rehabilitacji (x msc.).

3. Czy macie rady dotyczące tej sytuacji względem ubezpieczyciela & ZUS?

Proszę o pomoc w tym temacie.

Pozdrawiam

Czy ten turniej miał związek z twoją pracą w czy tylko w ramach wolnego czasu? Jeżeli to drugie to z zusu się nic nie należy. W OWU ubezpieczyciela masz dokładnie wyszczególnione za to jaki uraz ile masz procent uszczerbku na zdrowiu więc musisz sam zobaczyć czy wypłata się zgadza. To było twoje dobrowolne dodatkowe ubezpieczenie?

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź @pejotwroc

W ramach wolnego czasu.
Posiadam ubezpieczenie grupowe z pracy - w nim nie uwzględnia tego typu szkody.
Natomiast dobrowolnie wykupiłem pakiet w którym właśnie uzyskałem świadczenie na nie satysfakcjonującym poziomie.

W takim razie, z ZUS nic się nie należy?
- rehabilitacja;
- pobyt w szpitalu;
- opieka drugiej osoby.

Pozdrawiam

Nie masz w ubezpieczeniu grupowym procent za stały uszczerbek zdrowia spowodowany nieszczęśliwym wypadkiem? Przeczytaj dokładnie umowę. Jedyne co możesz osiągnąć to wywalczyć większy procent stałego uszczerbku u drugiego ubezpieczyciela. Chyba że dokładnie określono że to ścięgno ma tyle procent. Niby jest przedział 1....35 procent. Zależy od ubezpieczyciela. Każdy ma szczegółowe tabelki do znalezienie w necie. Zależy ile dostałeś. Przy dolnej stawce ja bym się odwoływał. Przy górnej bym odpuścił. Z zusu dostaniesz darmowe wizyty lekarskie i darmową rehabilitację. I pobyt w szpitalu. Też darmowy. Oczywiście jak ci będą pasować terminy. I nic więcej.

Ostatnia edycja:

W pakiecie 1 (grupowe opłacane przez pracodawcę)
posiadam punkty poniżej które w mojej ocenie powinny być brane pod uwagę:

- Niezdolność Ubezpieczonego do pracy w następstwie NW - 55 000
- Leczenie specjalistyczne - 2000

Pakiet 2 ( wykupiony przeze mnie)
- Uszczerbek lub uszkodzenie ciała ubezpieczonego w następstwie nieszczęśliwego wypadku (100% - 33 000 / 1% - 330)
- Uszkodzenie ścięgna Achillesa leczone operacyjnie 5%;

Pobyt w szpitalu - 210 za dzien.

Ubezpieczyciel wybrał pakiet mój (ten który opłacam) i wyliczył zgodnie z tabelą 33 000 x 5% = 1650 zł
Podejrzewam że nie wybrał pakietu sponsorowanego przez pracodawcę, bo nie pracowałem tego dnia. Tylko czy aby na pewno dobrze to sobie tłumaczę... (jest różnica 55 000 x 5% = 2750zł)

Dodatkowo w tabeli z której była brana wartość 5%, są jeszcze:
- rany skóry powyżej 7cm długości (1%)
- uszkodzenia innych mięśni i ścięgien. (2%)

Teraz widzę, że to ubezpieczenie nie jest takie przyzwoite....

panzdzislaw napisał:
- Niezdolność Ubezpieczonego do pracy w następstwie NW - 55 000

- rany skóry powyżej 7cm długości (1%)
- uszkodzenia innych mięśni i ścięgien. (2%)

Wg mnie ta kwota nie jest wypłacana za czasową niezdolność do pracy tylko całkowitą. Musisz dowiedzieć się u ubezpieczyciela co dokładnie ona oznacza.
Rany muszą powstać w wyniku wypadku a nie w szpitalu podczas leczenia operacyjnego ścięgna.
Nie jest przyzwoite ale na pewno płacisz za nie grosze. Więc nie spodziewaj się nie wiadomo jakich odszkodowań.

Ubezpieczyciel wspominał że to od kwoty całkowitej - pytanie, którą ma obowiązek wziąć pod uwagę. Zapytam go, co to oznacza Niezdolność Ubezpieczonego do pracy w następstwie NW?

Powrót