świadczenie, czy możliwe

• Autor wątku Autor wątku Chamonra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chamonra

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Mam Babcię lat 89 z demencją. Potrzebuje stałej opieki. Specjalnie by to robić przyjechała córka z zagranicy lat 67, moja ciocia. Nie ma ona emerytury ani nic. Mam pytanie czy coś jej przysługuje skoro opiekuje się osoba starszą i nie może podjąć pracy?

babcia może się starać o świadczenie wspierające a jak je otrzyma może je przeznaczyć na opiekę. Opiekuna osoby, która otrzymuje świadczenie wspierające zgłasza do ubezpieczenia ZUS.
Tak poza tym to ciocia ma wobec swojej matki obowiązek alimentacyjny alebo go spełnia osobiście albo zapewnia opiekę w inny sposób

babcia może się starać o świadczenie wspierające

O sytuacji podanej w pytaniu o świadczenie wspierające mogą wystąpić także opiekunowie babci z niepełnosprawnością , ponieważ ona sama jest w podeszłym wieku i ma demencję. W tym celu wymagany jest ustalony wcześniej w wojewódzkim zespole do spraw orzekania o niepełnosprawności poziom potrzeby wsparcia w przedziale od 70 - 100 pkt.

Więcej informacji w tym temacie jest tutaj: https://www.gov.pl/web/rodzina/swiadczenie-wspierajace--krok-po-kroku

Wanda67 napisał:
O sytuacji podanej w pytaniu o świadczenie wspierające mogą wystąpić także opiekunowie babci z niepełnosprawnością
nie, wniosek w imieniu babci może złozyć inna osoba (tak jak w prawie każdym postepowaniu administracyjnym) ale świadczenie zostanie przyznane babci

wniosek w imieniu babci może złozyć inna osoba

Zdecydowanie tak. Napisałam , że "o świadczenie wspierające mogą wystąpić także opiekunowie babci z niepełnosprawnością". Miałam na myśli to samo co napisała Agnieszka3M. Dodam, że w tej sytuacji babcia musi być niepełnosprawna. Jeżeli nie posiada stosownego orzeczenia wtedy w pierwszej kolejności jej opiekunowie muszą dla niej o nie wystąpić.

Powrót