świadczenie niepieniezne skarga na czynn. komornika

• Autor wątku Autor wątku aluett
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aluett

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Witam , występuje jako dłużnik.
Do spełnienia było świadczenie niepieniężne które wierzyciel egzekwował przez komornika. Świadczenie spełniłam dobrowolnie po wezwaniu komornika .
Komornik pobrał wynagrodzenie za czynności z zaliczki wpłaconej przez wierzyciela , a mi nakazał zwrot tych kosztów wierzycielowi .

Część takiego postanowienia komornika i niektórych naliczonych kosztów zakwestionowałam i złożyłam skargę na czynności komornika, Sąd nie śpieszy się jednak z rozpatrzeniem skargi....
1.Czy jeśli sąd nie uzna mojej skargi za zasadną , bądź uzna ja tylko w części to mogę zostać obciążona jakimiś dodatkowymi odsetkami od kwoty która komornik nakazał mi zwrócić wierzycielowi?
2. Czy za czas od momentu wniesienia przeze mnie skargi , do momentu rozpatrzenia jej przez sąd komornik może naliczyć jakieś odsetki za zwłokę itp...?
3. W jaki sposób mam zwrócić te koszty wierzycielowi jak nie mam jego numeru konta , a on sam nie mieszka w miejscu zameldowania , a poza tym na chwilę obecną nie wiem jak Sąd rozpatrzy moja skargę i ile ostatecznie te koszty wyniosą?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Zaznaczam tu również że żadne ugody z wierzycielem nie wchodzą w grę . Sprawę przegrałam , poniesione koszty zwrócę ale tylko te które komornik naliczył zgodnie z prawem ( wcześniejszą moją skargę na sposób prowadzenia egzekucji sąd uznał a komornik chciał niesłusznie obciążyć mnie kosztami za czynności których według Sądu nie powinien dokonywać na takim etapie egzekucji.)

Jaki był to rodzaj świadczenia niepieniężnego i dlaczego uważa Pani że opłata egzekucyjna była zawyżona ?

Wykonanie świadczenia po wezwaniu przez komornika nie jest wykonaniem dobrowolnym. Dobrowolnie mogła to Pani zrobić po wyroku sądowym. Dlaczego tego Pan nie zrobiła ?

Ostatnia edycja:
To była sprawa o wydanie pasa gruntu , komornik wszczynając postępowanie wezwał mnie do dobrowolnego wydania pasa gruntu bo jak tego nie zrobie to powoła biegłego geodetę do rozgraniczenia.
Razem z tym wezwaniem dostałam też pismo o powołaniu tego biegłego. Złożyłam na to skargę (na powołanie biegłego , zanim minie termin wyznaczony przez komornika do dobrowolnego wykonania wyroku). Sąd uznał skargę uchylając ta czynność. Rozgraniczenia dokonał geodeta wskazany przeze mnie co wierzyciel potwierdził (spełnienie świadczenia) u komornika - nie było podstaw do powołania biegłego , bo wszystko odbyło się w wyznaczonych przez komornika terminach do dobrowolnego spełnienia świadczenia .
Opłata naliczona przez komornika ok.700 zł za pismo wzywające do dobrowolnego wykonania jest chyba trochę za dużo....(nie spełniłam dobrowolnie świadczenia , bo wyrok nie wskazywał ze mam na swój koszt wynająć geodetę , a jedynie wydać pas gruntu, a z zajętego gruntu usunęłam się już dużo wcześniej, zaraz po wyroku Sądu), poza tym komornik chce obciążyć mnie kosztami geodety którego według Sadu na tym etapie nie miał prawa powołać.

Opłata komornika nie jest za wysłanie pisma. Jest to opłata stała uregulowana w ustawie o komornikach sądowych i egzekucji. Bez jej wniesienia przez wierzyciela komornik w ogóle nie rozpoczyna czynności. Natomiast wierzyciel ma prawo ją odzyskać od dłużnika.
Koszty te zwraca Pani na konto komornika a już jego rolą jest przekazać pieniądze wierzycielowi...Pani wierzyciela w tym celu szukać nie musi.

Rozumiem ze komornikowi należy się wynagrodzenie za rozpoczęcie egzekucji, ale przedmiotem skargi są też inne koszty którymi komornik chce mnie obciążyć.
Proszę o odpowiedź na pytanie; Czy za czas od momentu wniesienia przeze mnie skargi , do momentu rozpatrzenia jej przez Sąd komornik może naliczyć jakieś odsetki za zwłokę itp...?
Jak mam wybrnąć z tej sytuacji bo w tym momencie skarga jest w Sądzie (już 4 miesiące) ja nie wpłacałam nic na konto komornika , bo przecież na to wniosłam skargę aby części tych kosztów nie pokrywać.

Nie komornik nie naliczy odsetek.

Dziękuje za odpowiedź.

Powrót