Świadczenie pielęgnacyjne, a sółka z o.o. (prezes)

• Autor wątku Autor wątku j176
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

j176

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,
czy osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne na dziecko, może je stracić będąc powołaną przez uchwałę wspólników na prezesa jednoosobowego zarządu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością bez pobierania wynagrodzenia za pełnienie tej funkcji. Udziałowcami spółki są dwie osoby.
Dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, gdyż występuję rozbieżność między wykładnią literalną oraz celowościową.
W razie potrzeby zgłębienia tematu proszę o wiadomość prywatną

Jestem również zainteresowany tym zagadnieniem. Proszę o wiadomość.

Interesuje mnie ten temat ponieważ myślę o założeniu sp. z o.o. Mam trójkę dzieci niepełnosprawnych - na jedno zasiłek pielęgnacyjny. Pozostaje właśnie problem wynagrodzenia - chciałbym z niego zrezygnować jako prezes. Jednak czy wówczas nie podważy nikt prawa do z. pielegnacyjnego. Jeśli zrezygnuje z wynagrodzenia to - na zdrowy rozum - spełniam warunki do prowadzenia takiej działalności - ale zdrowy rozum to nie prawo i odpowiedź na pytanie co ustawodawca miał na myśli i jesli mam rację to jak to wytłumaczyć kobietom w GOPSie ze mam prawo do tego.

Ostatnia edycja:
Dochody mozna osiągać. Istotna jest rezygnacja z zatrudnienia lub jego niepodejmowanie

Nie pobierając wynagrodzenia klasyfikujesz się jako osoba bezrobotna gotowa do podjęcia pracy...

Sugestia..

kanati_work napisał:
co ustawodawca miał na myśli i jesli mam rację to jak to wytłumaczyć kobietom w GOPSie ze mam prawo do tego.
nie musisz nic tłumaczyć kobietom tylko odwołujesz się od decyzji jak się z nią nie zgadzasz

Bardziej mi chodzi jak jesteś wspólnikiem tylko z udziałem.. bez wynagrodzenia.. co nie ma wpływu na świadczenie pielęgnacyjne zgodnie z ustawą...

Powrót