Świadczenie pielęgnacyjne a staż

• Autor wątku Autor wątku basiajot86228622
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basiajot86228622

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Czy jeżeli dana osoba jest na stażu, odbywa staż, a w między czasie trwania stażu odbyła się sprawa w sądzie gdyż się odwoływała od decyzji Wojewódzkiego zespołu do spraw orzeczenia o niepełnosprawnośc i jest już wyrok sądu który przywrócił punkt 7, także może znów podjąć opiekę nad dzieckiem, to może skończyć ten staż i dopiero po skończeniu tego stażu gdzie zostało tylko miesiąc tego stażu ,złożyć wniosek o świadczenie pielęgnacyjne?? Czy rzeczywiście musi zrezygnować z tego stażu już teraz? Raptem jej został tylko miesiąc stażu. Więc czy może go skończyć czy musi zrezygnować aby potem nie było problemu z uzyskaniem tego świadczenia na dziecko?? Bardzo proszę o rady

Jaki do staż? Z urzędu pracy, czy z unii?

Może skończyć staż ale wtedy nie będzie jej przysługiwało wyrównanie. Bynajmniej nie dostanie za ten okres kiedy trwał staż

No to wiem, że na okres bycia na stażu to nie wyrównają tego. Ale od grudnia 2017 do lipca 2018 nie pracowałam. Dopiero z dniem 1 sierpnia podjęłam staż. I do końca listopada mam. I jakbym skończyła ten staż. To poprostu nie podejmę dalej pracy. A złoże wniosek o świadczenie w gminie. I nie powinno być problemu z przyznaniem tego świadczenia prawda? I np od grudnia czyli teraz aktualnie powinno być to świadczenie a tylko wyrównać za okres kiedy nie pracowałam, czyli od grudnia 2017 do lipca 2018.

A byłaś ubeczpieczona wtedy w urzędzie pracy?

Na moje to dostaniesz wyrównanie od momentu twojego odwołania do momentu podjęcia stażu. Tyle, że nie wiem co ze składkami jeśli byłaś ubezpieczona

Byłam w podobnej sytuacji tyle, że ja się nie rejestrowałam w urzędzie pracy a szkolenie podjęłam z unii i wtedy jak przyszedł wyrok to po prostu złożyłam dokumenty i dostałam wyrównanie za cały okres

Aha. No ja to jakoś w kwietniu musiałam się już zarejestrować gdyż nie miałam gdzie indziej się podpiąć. Rodziców nie mam, sama wychowuję, więc nie mam męża. Trochę byłam podpięta na 3 miesiące pod ubezpieczenie w gminie. Potem już niestety ale zarejestrowałam się tylko że względu na to ubezpieczenie, więc ten 3 filar

Powrót