Świadczenie pielęgnacyjne od 1.01.2010

• Autor wątku Autor wątku orchidea3033
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orchidea3033

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
......tu był dubel........

Witam .Mam pytanie tego typu otóż z poczatkiem stycznia chcę złóżyć wniosek w MOPS o przyznanie świadczenie pielęgnacyjngo (wychowuję dwójka dzieci z orzeczeniem kfalifikującym do tegoż świadczenia).Do tej pory nie otrzymywałam go z powodu przekroczenia kryterium dochodowego.Czy w styczniu kiedy to w życie wchodzą nowe zasady przyznawania tegż świadczenia (zniesione kryterium dochodowe ) MOPS może żądać przedłożenia zaś. o dochodach? Jeśli tak to na jakiej postawie?Dziękuje za odp.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Od 2010 r. zmienią się zasady dotyczące przyznawania świadczenia pielęgnacyjnego. Obecnie przysługuje, jeżeli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 583 zł, a jej członek rezygnuje z pracy, by opiekować się np. niepełnosprawnym dzieckiem. Już od 1 stycznia świadczenie w wysokości 520 zł będzie przyznawane bez względu na osiągane dochody. W związku ze zniesieniem kryterium dochodowego resort pracy porządkuje listę osób mogących się o nie starać.

wymagane dokumenty potrzebne do uzyskania świadczenia pielęgnacyjnego, to:

*
wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego (do nabycia w ośrodku, przy ul. Sportowej 1)
*
uwierzytelniona kopia dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o świadczenie pielęgnacyjne
*
skrócony odpis aktu urodzenia dziecka dziecka
*
orzeczenie o niepełnosprawności dziecka do 16 roku życia lub orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności dziecka powyżej 16 roku życia
*
nr konta bankowego, na które ma być przekazywane świadczenie
*
zaświadczenie o dochodach osiągniętych przez wszystkich pełnoletnich członków rodziny za poprzedni rok

Każdy wniosek rozpatrywany jest w terminie 30 dni od daty wpływu kompletnego wniosku do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Prawo do świadczenia pielęgnacyjnego na pierwszym miejscu będą mieli: matka, ojciec, lub inna osoba, na której ciąży obowiązek alimentacyjny. Zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym oznacza to następujących krewnych w linii prostej: dziadków, rodziców, wnuków oraz rodzeństwo. Jednocześnie nowelizacja ustawy reguluje, że osobie innej niż spokrewnionej w pierwszym stopniu, a na której ciąży obowiązek alimentacyjny świadczenie może przysługiwać tylko wtedy, gdy takiego krewnego nie ma, lub nie może sprawować osobistej opieki nad niepełnosprawnym.

Niestety, zmiana ustawy w dalszym ciągu nie przewiduje przyznania świadczenia pielęgnacyjnego osobie wymagającej stałej opieki, jeżeli pozostaje w związku małżeńskim.

Uwaga! Od nowego roku gmina będzie dokładniej sprawdzać, czy osoba ubiegająca się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego spełnia wszelkie wymogi. Jeżeli będą jakiekolwiek wątpliwości, wówczas pracownik socjalny może przeprowadzić wywiad środowiskowy i sprawdzić, czy np.. dana osoba nie wykonuje dodatkowej pracy.

A czy świadczenie pielęgnacyjne może być przyznane osobie która rezygnuje z pracy żeby opiekować się swoim starszym niepełnosprawnym rodzicem?

Masz prawo do pobierania świadczenia pielęgnacyjnego zgłoś się do MOPSu.

Czy do swiadczenia pielęgnacyjnego uprawniona jest nie pracująca synowa osoby starszej z pierwszą grupą, która sprawuje nad nią opieke i z tego powodu nie może podjąć pracy.GOPS odpowiedział ,że nie może być to synowa.Wydaje się to być krzywdzące jeżeli tak rzeczywiście jest, ponieważ w tej sytuacji musielibyśmy się zamienić rolami by można było można było skorzystać z zasiłku , co nie jest takie proste w dzisiejszj sytuacji na rynku pracy.

mam syna niepełnosprawnego który skonczył 18 lat otrzymuje swiadczenie pielegnacyjne i mam opłacane składki do ZUSu.Po zmarłym bracie mam otrzymać w spadku pole uprawne 3ha i mam pytanie czy będę miała płacone dalej składki do ZUSu Renata z Sosnowca

Czy mam prawo do świadczenia pielegnacyjnego z tytulu opieki nad niepelnosprawnym ojcem, gdy ja jako niepracujaca osoba (20 lat) mam uznany lekki stopień niepełnosprawności i pobieram z tego tytulu zasilek pielegnacyjny w kwocie 153 zł?

Powrót