Świadczenie pielęgnacyjne

• Autor wątku Autor wątku aniaania2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniaania2

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam, babcia złożyła wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu rezygnacji z zatrudnienia w związku z koniecznością sprawowania opieki nad niepełnosprawnym mężem (dziadkiem). Niestety otrzymała decyzję odmowną. Czy warto się odwołać od takiej decyzji? W uzasadnieniu organ pisze, że zasiłek nie przysługuje bo babcia nigdy nie pracowała więc nie spełnia jednej przesłanki z art 17 ustawy o świadczeniach rodzinnych. A także nie przysługuje z uwagi na to iż babcia otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny na siebie z tytułu ukończenia 75 roku życia, (zasiłek pielęgnacyjny przyznaje się w celu częściowego pokrycia wydatków wynikających z konieczności zapewnienia opieki i pomocy innej osoby w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji) więc z tego powodu nie może opiekować się dziadkiem. Dlatego decyzja odmowna. Wiem, że na tym etapie liczą się mądre komentarze i orzeczenia do tych artykułów na które powołuje się organ, dlatego tutaj umieszczam moją prośbę o pomoc w tym temacie. Może ktoś z Was jest w stanie mi pomóc w napisaniu tego odwołania, jeżeli w ogóle warto je pisać.

maja rację, jeśli babcia nie zrezygnowała z pracy z powodu konieczności sprawowania opieki nad mężem - nie ma prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego

A nie można przed organem twierdzić, iż mąż ją do tej pory utrzymywał i gdyby nie zachorował to nadal by niemusiała pracować, a teraz nie może pracować bo musi się nim opiekować?

Czyli nawet gdyby zrezygnowała ze swojego zasiłku pielęgnacyjnego to by nie mogła starać się o świadczenie pielęgnacyjne na męża?

Czytałam też ustawę o świadczeniach rodzinnych i są tam wypisane sytuacje w których nie można otrzymać świadczenia pielęgnacyjnego, nie jest wymieniona sytuacja, w której żona dostaje na siebie zasiłek pielęgnacyjny i nie może wówczas się starać o świadczenie pielęgnacyjne na męża, czy ma to jakieś znaczenie?

dla opisanej sytuacji były zmiany od 01.01.2013 - to już nie swiadczenie pielęgnacyjne z specjalny zasiłek opiekuńczy i jednym z warunków ubiegania się o to świadczenie jest rezygnacja z pracy mi to przeważyło, mniejsze znaczenie ma zasiłek pielęgnacyjny z racji wieku (a nie z racjo znacznego st. niepełnosprawności, który to również wyklucz osób z mozliwości ubiegania się tak o ŚP, jak i SZO)

:rolleyes: no cóż, dziękuję jednak za pomoc

Witam.
Proszę o pomoc i poradę. Mam 33-letnią siostrę z zespołem Downa, na którą pobieram przez 2 lata świadczenie pielęgnacyjne. W MGOPS powiedziano mi że, po nowych przepisach stracę to świadczenie. Nadmieniam Ze, moja mama ma przyznany znaczny stopień niepełnosprawności a tata leczy się na zaćmę. Według nowych przepisów będzie mi przysługiwać nowe świadczenie jeśli dochód nie przekroczy 623zł na osobę. Chcę zapytać czy pod uwagę będzie brany dochód mój i mojej niepełnosprawnej siostry, która pobiera rentę socjalną czy całej mojej rodziny- 6-osobowej.
Proszę o odpowiedz i z góry dziękuję.

dochody obu rodzin - Twojej i siostry

mam pytanie. Jestem rolnikiem i pobieram świadczenie pielęgnacyjne na chore dziecko. Czy w myśl nowych przepisów nie stracę tego świadczenie??? Zaznaczę, że zanim dziecku przyznano niepełnosprawność i otrzymałam możliwość uzyskania świadczenie pracowałam, ale zrezygnowałam z pracy i wróciłam do KRUS. Było to rok zanim zaczęłam pobierać świadczenie. Czy teraz stracę również świadczenie??? Czy jest możliwość, abym wykazała, że w obecnej sytuacji nie mogę podjąć zatrudnienia mimo,że mam takie propozycje?? Odrzuciłam ofertę pracy ponieważ pensja byłaby niewiele wyższa od świadczenia.

rolnicy sprawujący opiek nad dzieckiem nie tracą prawa do świadczenia

Witam ponownie, dziś byłam w Gminie i poinformowali mnie, że z dniem 1 lipca stracę prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, ponieważ MOPS dostał wytyczne, aby "wykluczyć" wszytskich rolników z tego świadczenia. Powiedzieli mi, że to jest niezgodne z przepisami ustawy, ale z uwagi, że NSA podjął w grudniu sprzeczną z prawem uchwałę, będą się na nią powoływać przy pisaniu wniosków. Poinformowali mnie również, że mogę złożyć odwołanie, i mam szanse na uchylenie decyzji gminnej. Ale to już ruletka, czy sąd uzna wyższość ustawy czy uchwały.

Bardzo proszę o rade prawnika.Opiekuje sie niepelnosprawnym bratem ,ale mam również mame ,która wymaga opieki.Teraz w swietle nowych przepisow,będę musiała dla mamy załatwić orzeczenie o niepełnosprawności.Czy w takiej sytuacji,jeśli oboje będa sie legitymowac orzeczeniem ja nadal moga starac sie od lipca o świadczenie na brata?czy w pierwszej kolejności na mame?

nie ma to większego znaczenia w Twojej sytuacji

Panie z Gminy twierdzą ,że ma.Prawdopodobnie dziala tu taka zasada ,że w spełnianiu obowiązku alimentacyjnego pierwszenstwo mają relacje wstępni-zstępni a dopiero potem siostra brat.Dla mnie to jest problem,bo brat ma orzeczenie o niepełnosprawnosci w stopniu znacznym.A dla mamy muszę dopiero wystarać sie o orzeczenie.W momencie kiedy oboje będa się legitymować orzeczeniem,ja prawdopodobnie strace prawo do zasiłku pielegnacyjnego.

przeciwnie, właśnie dlatego, że mama ze znacznym stopniem nie będzie w stanie opiekować się synem (a twoim bratem), następną uprawnioną do zasiłku opiekuńczego jesteś TY ; na chwilę obecną pierwszeństwo do zasiłku opiekuńczego na brata ma mama

Dziękuję za odpowiedź,niestety sprawa nie jest taka prosta.Cały czas się zastanawiam,czy pani z gminy ma racje.Prawdopodobnie jeżeli oboje mają orzeczenie(mama i brat),ja w pierwszej kolejności mam starac sie o opieke nad mamą a nie nad bratem.A na mamę mogę jedynie starac sie o specjalny zasiłek opiekuńczy,który jest uzależniony od dochodów rodzin.Dlatego obawiam sie ,ze utracę świadczenie pielęgnacyjne,mimo że nadal zajmować sie będe obojgiem:(

w świetle nowej ustawy na brata też masz prawo do SZO (tak jak na mamę); świadczenie pielęgnacyjne jest tylko dla opiekunów dzieci własnych, przysposobionych

Jeśli niepełnosprawność brata powstała w wieku do 18 lat lub jeśli się uczył to do 25 lat a Twoja mama będzie miała przyznany znaczny stopień niepełnosprawności to na brata będzie Ci przysługiwało świadczenie pielęgnacyjne. Natomiast na mamę będziesz mogła pobierać specjalny zasiłek opiekuńczy. Nie piszesz czy tata żyje, jeśli tak to również musi posiadać znaczny stopień.

przepraszam, oczywiście Renia26 ma rację:brawo::brawo:

bardzo dziękuję,dopisze jeszcze ,że tata nie żyje.Rozumiem ,że moge sie starac tylko o jedno świadczenie?

Oczywiście możesz ubiegać się tylko o jedno świadczenie:o

Powrót