świadczenie przedemerytalne

• Autor wątku Autor wątku marzena750
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marzena750

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Proszę o poradę, moja mama złożyła wniosek o świadczenie przedemerytalne i dostała odmowną decyzję, ponieważ nie spełniła warunku zatrudnienie przez 6 m-cy u ostatniego pracodawcy. Podjęła pracę w listopadzie 2008 roku w spółce cywilnej, niestety w sierpniu 2009 małżeństwo, które prowadziło spółkę rozwiodło się i mąż wystąpił ze spółki (spółka więc przestała istnieć) i zlikwidował swoją działalność. Żona jednak działalności nie likwidowała, tylko już jako osoba prowadząca działalność zatrudniła dalej moją mamę. Niestety nie szło jej najlepiej i po 3 m-cach zwolniła moją mamę. Zus odmówił przyznania świadczenia przedemerytalnego, bo, jak już pisałam, u ostatniego pracodawcy nie pracowała 6 m-cy, ale licząc staż również w spółce pracowała ponad rok i gdyby nie rozwód i odejście wspólnika to miałaby spełniony warunek 6-miesięcznego zatrudnienia. Proszę o poradę co mam zrobić, czy istnieje szansa, żeby uznać to 6 miesięczne zatrudnienie, bo było to przecież jakby przekształcenie spółki w jednoosobową działalnośc i przejęcie pracownika. Bardzo proszę o pomoc.

Czy mama dostała świadectwo pracy ze spółki i czy zawarła nową umowę o pracę z byłą wspólniczką spółki?

Tak dostała świadectwo ze spółki bo spółka z chwilą wystąpienia wspólnika przestała istnieć i zawarła nową umowę o pracę z byłą wspólniczką spółki.

To nie było przejęcia pracownika. Niestety może to oznaczać, że decyzja ZUS jest prawidłowa. Mimo wszystko sugeruję jednak odwołanie się do Sądu.

Powrót