Świadczenie rehabilitacyjne a wypłata należności

• Autor wątku Autor wątku Dylu01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dylu01

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witajcie,

Nie mam pewności, czy to odpowiedni dział na to pytanie, ale ten pasował mi najbardziej w kontekście problemu :)

ZUS przyznał mi świadczenie rehabilitacyjne ze względu na stan zdrowia i czasową niezdolność do pracy. Z racji tego, że jestem zatrudniony w sporym zakładzie, to ów zakład ma wypłacać mi świadczenie, a następnie regulować sprawę z ZUS-em na płaszczyźnie opłat pracowniczych. Problem polega na tym, że zakład jest w kiepskiej sytuacji i są problemy z wypłatami, a tym samym z moim świadczeniem, pomimo, że ZUS w późniejszym czasie i tak to pokrywa.

Pytanie brzmi, czy jest możliwość, aby nastąpiła zmiana systemu wypłacenia tego świadczenia, bezpośrednio z ZUS-u, aby uniezależnić się od upadającego pracodawcy ?? Na razie są DUŻE problemy z terminowością wypłat i są one przelewane w ratach na przestrzeni całego miesiąca, ale obawiam się, że wkrótce zakład może całkiem wstrzymać wypłacanie i zostanę bez środków do życia, czego chciałbym zawczasu uniknąć.

Proszę was drodzy forumowicze o radę.

Pozdrawiam.

Witam ponownie :)

Naprawdę nikt nie orientuje się, czy istnieje możliwość zmiany podmiotu wypłacającego świadczenie z pracodawcy na ZUS, bez konieczność rozwiązywania umowy z pracodawcą ??

Pozdrawiam.

Ja wiem,że kiedyś taka możliwość istniała na pewno, ale o przejęcie wypłaty świadczeń musiał się zwrócić do ZUS ten mający problemy finansowe pracodawca.
Dlaczego po prostu nie zadzwonisz do ZUSu zamiast czekać tygodniami na odpowiedź na forum?

megane napisał:
Dlaczego po prostu nie zadzwonisz do ZUSu zamiast czekać tygodniami na odpowiedź na forum?
Byłem w swoim oddziale ZUS'u to dostałem tylko lakoniczną odpowiedź w dosyć zdegustowanym tonie, że nie ma takiej możliwości do chwili, gdy jestem zatrudniony, ale informacja była przekazana mi w taki sposób, że mam wątpliwości czy aby na pewno ta osoba znała wszystkie możliwe wyjścia, a inni pytani, odsyłali mnie z powrotem w to samo miejsce... dlatego pytam tutaj.

Powrót