Świadczenie rehabilitacyjne a zasiłek dla bezrobotnych ...

• Autor wątku Autor wątku huncyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

huncyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam mam następujące pytanie . Zwolniony z pracy zostałem w styczniu 2013 , mialem umowe na stale i przepracowałem na zakładzie 2 lata . Po rozwiązaniu umowy poszedłem na zwolnienie chorobowe które trwało 182 dni , następnie wykorzystałem świadczenie rehabilitacyjne tj. 12 miesiecy. Czy należy mi sie w takiej sytuacji zasiłek dla bezrobotnych ?? Dziekuje za odpowiedz. :)

Prawo do zasiłku przysługuje osobie, która w okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację w urzędzie pracy przepracował (przebywała na zasiłku chorobowym po ustaniu zatrudnienia, świadczeniu rehabilitacyjnym) 365 i otrzymywała co najmniej minimalne wynagrodzenie, od którego były odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy (zasiłek chorobowy i świadczenie rehabilitacyjne było naliczane od co najmniej minimalnego wynagrodzenia).
Jeśli więc świadczenia z ZUS były naliczane od co najmniej minimalnego wynagrodzenia i od daty upłynięcia okresu pobierania świadczenia nie upłynęło 6 miesięcy to prawo do zasiłku powinno przysługiwać.

Powrót