świadczenie rehabilitacyjne czy renta inwalidzka

• Autor wątku Autor wątku Stefaniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stefaniak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W październiku tego roku złożyłam w Zusie wniosek o przedłużenie świadczenia rehabilitacyjnego (byłam juz na nim pół roku). Po badaniu przez orzecznika Zus otrzymałam pismo, z którego wynika, ze nie dostałam swiadczenia tylko rente inwalidzką na rok, kazali mi tylko uzupełnić wniosek. Problem polega na tym, ze renta oznacza zwolnienie z pracy i szukanie nowej dodatkowej, na co nie pozwala mi stan zdrowia. Pracodawca moze mnie zwolnic na swiadczeniu, ale nie chce, natomiast na rencie musi. Mam jeszcze czas, aby złożyć w Zusie sprzeciw co do orzeczenia i starać się o świadczenie, ale kolejna komisja moze być nawet za 3 miesiące i mogą mi powiedzieć, że skoro nie chcę renty to i świadczenia mi nie dadzą! Jest duże ryzyko, że zostanę z niczym! A pracodawca nie może czekać tak długo na decyzję!
Moje pytanie jest takie: czy złożyć jednocześnie sprzeciw i wniosek o rentę, a w przypadku wcześnijszych decyzji wycofam wniosek lub sprzeciw?? Czy moze brac rentę i szukać nowej pracy?? sytuacja jest skomplikowana. Pracuje w szkole specjalnej i chciałam wrócić do pracy od września 2010, ale renta pozbawia mnie takiej możliwości, za to świadczenie umożliwia, ale jest ryzyko ze pracodawca niebędzie chciał tak długo czekać!

Przecież wiele ludzi pracuje i pobiera świadczenie rentowe a pracodawcy otrzymują dofinansowanie do kosztów twojego zatrudnienia z PFRON. Nie znam specyfiki twojego zawodu ale przecież istnieje coś takiego jak: aktywizacja zawodowa osób niepełnosprawnych na otwartym rynku pracy. Dlaczego na rencie musi cię zwolnić?

Jestem pedagogiem specjalnym, nauczycielem w zespole szkol specjalnych. Przejscie na rente oznacza zwolnienie z pracy - tak mi powiedziano w pracy. Poza tym zeby tam wrocic musze dostac zdolnosc do pracy, a takiej przy rencie inwalidzkiej raczej nie dostane - moze dostalabym na inne stanowisko. Dzis dostalam decyzje z ZUS o nie przyznaniu swiadczenia i o mozliwości dostania renty - musze uzupelnic wniosek. W pracy tez dostali te decyzje mają 7 dni na podjecie decyzji, gdyz pracownik nie moze byc w takim zawieszeniu. Swiadczenie skonczylo sie 15 listopada, wiec z decyzja zus zwolnią mnie z dniem 16 listopada - nazywa sie to przejscie na rentę. Pożniej moge sie starc o prace w tej szkole ale juz jako rencistka ktora prosi o dodatkowa pracę. chce jeszcze zlozyc w zusie sprzeciw od orzeczenia lekarskiego, bo jednak swiadczenie jest korzystniejsze - moga ale nie musza mnie zwolnic!
dziekuje za odpowiedz!

Bardzo dziękuję. Porozmawiam z pracodawcą.

Powrót