Świadczenie rodzinne z Belgii, a własne dziecko

• Autor wątku Autor wątku coralgol721
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

coralgol721

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Chciałabym dowiedzieć się czy nadal przysługuje mi świadczenie rodzinne z Belgii.
Jednak zacznę od początku: urodziłam się w Belgii, mój ojciec jest belgiem, tam mieszka, obecnie przebywa na emeryturze. Moja mama była polką, zmarła w 2000 roku. Ja od drugiego roku życia przebywam w Polsce, mam 21 lat, uczę się dziennie w studium kosmetycznym, posiadam jedynie polskie obywatelstwo. Od czasu ukończenia 18 roku życia prowadzę samodzielne gospodarstwo domowe i pobieram zasiłek rodzinny (Xerius) w wysokości 111 Euro. Obecnie jestem w 4 miesiącu ciąży. Nigdzie nie mogę znaleźć nawet wzmianki o tym, czy moje świadczenie będzie dalej mi przysługiwało (w okresie ciąży i po porodzie). Byłabym wdzięczna za informacje na ten temat, bo wolałabym już teraz przygotować się na ewentualne zmniejszenie rodzinnego budżetu, jakby nie patrzeć, o AŻ 400 złotych.

Jak rozumiem Twoj ojciec zalozyl druga rodzine,skoro nie dostajesz dodatku,jako sierota.Dopoki mieszkasz oddzielnie ,ale nie stanowisz zwiazku z nikim(nie jestes mezatka),rodzinne nadal bedzie sie nalezalo,...takze na Twoje dziecko.Doradzam skontaktowac sie z ojcem .

Dodam,ze moze byc tez mozliwosc "wyprawki",o ktora moze takze ubiegac sie dziadek(oczywiscie pieniadze Ty otrzymasz).

Serdecznie dziękuję za odpowiedź - bardzo mnie uspokoiła :)
Tak, ojciec założył już trzecią rodzinę (jestem dzieckiem z drugiego małżeństwa). Mężatką nie jestem i na razie nie mam w planach być. Moje pytanie brzmi: czy dziecko może mieć w takim przypadku nazwisko ojca - mojego partnera? Czy jednak lepiej by było, gdyby pozostało przy moim? Rozumiem, że o wyprawkę ubiegać się może tylko mój ojciec, jednak o rodzinne na moje dziecko również musi zrobić to on? Nie mam za dobrych kontaktów z ojcem i wolałabym żeby wiedział jak najmniej szczególnie o moich dochodach.

Tak ,ojciec.Nazwisko dziecka nie ma znaczenia,bo w Belgii norma jest,ze dziecko ma nazwisko ojca(bez wzgledu na stan cywilny matki).Niestety oswiadczenie o dochodach jest niezbedne.Czyzby wczesniej nie bylo skladane(o dochodach oczywiscie Pani)?

Wydaje mi się, że pomiędzy pierwszymi dokumentami przy załatwianiu świadczenia było oświadczenie o dochodach (a te się nie zmieniły). Pobieram rentę po śmieci mamy w wysokości 700 złotych, alimenty od ojca - 150 Euro oraz ww. świadczenie - 111 Euro. I te sumy nie zmieniły się od trzech lat ( no może renta nieznacznie wzrosła po rewaloryzacji). Obecnie utrzymuję się z tych pieniędzy i nie pracuję. Czy są ustalone jakieś limity dochodów? Jeśli tak, to jakie?

Jest przede wszystkim ustalona ilosc dni ,ktora uczen moze rocznie lub trymestralnie przepracowac(zatrudniony na kontrakcie ucznia).Kwota dochodow,z tytulu renty rodzinnej,alimentow,czy rodzinnym,nie powinna sie Pani przejmowac.,gdyz te nie moga przekraczac 520.08€.Czy dokumenty wypelniala Pani,czy tez ojciec?Czy ma on inne dzieci,na ktore otrzymuje rodzinne?

Ostatnia edycja:
Czyli kwestią dochodów nie muszę się przejmować, bo nie pracuję i nie zamierzam podjąć żadnej pracy, a praktyki w szkole mam niepłatne (a gdyby nawet były płatne ilość godzin jest naprawdę niewielka). Dokumenty przywiózł mi ojciec i mimo że ja je wypełniałam to on je dostarczył więc do końca nie wiem jak to z nimi było. Ojciec oprócz mnie ma jeszcze trójkę dzieci jednak każde z nich już dawno ukończyło 25 lat. Jego nowa żona ma córkę która jak się nie mylę ma ok.22 lat, ma (chyba) męża i od 5 lat własne dziecko. Mieszka na stałe na Ukrainie, nie mam pojęcia czy się uczy lub pracuje. Rozumiem, że dobrze by było dowiedzieć się co i jak z przybraną siostrą??

Nie,ta siostra nie ma w takim wypadku znaczenia,bo rodzinne jest tylko na Pania(wedlug opisu).Teraz warto zadbac o rodzinne i porodowe na Pani dziecko.O ile rodzinne bedzie sie nalezec,to z porodowym nie mam pewnosci,bo dziecko bedzie urodzone w Polsce.Jak znajde cos wiecej,to dopisze.Jednak o rodzinne na dziecko dalej musi sie ubiegac Pani ojciec.Bedzie to wyzsza kwota niz na Pania.

Bardzo dziękuję za taki ogrom informacji :) Sama nigdy bym się tyle nie dowiedziała, a z ojcem ciężko się dogadać (i nie chodzi tylko o barierę językową - to dość ciężki człowiek)... Jednak wiedząc co mi się należy będzie mi łatwiej przedłożyć mu czego od niego oczekuję. Będę również wdzięczna za ewentualne informacje na temat porodowego. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za ogromną pomoc :)

Porodowe to okolo ...1000 €.Jednak,nie wiem,jak dokladnie ta suma bedzie naliczana(czy jako pierwszego dziecka,czy tez kolejnego-z ojca strony).

Zadając pytanie tu na forum raczej liczyłam się ze stratą niż z zyskiem więc zadowoli mnie każda suma :) Ale tak wczoraj wpadło mi no głowy coś innego - czy to jest odpowiednik polskiego becikowego? Jeśli pobrałabym porodowe z Belgii w Polsce już by mi nie przysługiwało?

Niestety,tego nie wiem.Jednak tu ,w Belgii nie jest to swiadczenie zalezne od dochodu.

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje :)

Proszę o pomoc. Rozmawiałam z ojcem na temat załatwiania zasiłku na dziecko. Najpierw nie mogłam się doczekać jakichkolwiek informacji, później ojciec stwierdził że pytał o to przez telefon dzwoniąc do oddziału w Antwerpii i powiedziano mu że żaden zasiłek (ani jednorazowy, ani comiesięczny) nie będzie przysługiwał na moje dziecko... Całkiem się pogubiłam... Nie wiem czy rzeczywiście nic mi się nie należy, czy ojciec coś mataczy... Zastanawiam się czy moze nie napisać meila do tej instytucji i nie zapytać co i jak... Proszę o jakieś porady. <zdezorientowana>

Mozesz zlozyc zapytanie w "rodzinnym belgijskim" emeilem,bo z tego,co wyczytalam ,to Twoja sytuacja jest bardziej skomplikowana(rodzina zastepcza w Polsce ,a alimenty i ...rodzinne z Begii?).Rzeczywiscie troche to koliduje z prawem(to ciotka powinna z ...Polski brac rodzinne).

Mam tylko nadzieję, że moja łamana angielszczyzna zostanie zrozumiana... W rodzinie zastępczej nie jestem już od prawie 4 lat, czyli od ukończenia 18 roku życia. Wyrównanie za poprzednie lata zasiłku rodzinnego z Belgii dostała ciocia, ja dostałam wyrównanie za dwa lata (od 18 do 20 roku życia) a teraz pobieram zasiłek na siebie na bieżąco.

Powrót