Świadczenie usług budowlanych przez niemiecką firmę w Polsce

• Autor wątku Autor wątku Lesław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lesław

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam mały problem. Otóż na terenie Niemiec od dwóch lat mam zarejestrowaną jednoosobową firmę świadczącą usługi budowlane. Wszystkie podatki i inne zobowiązania płacę w Niemczech. Teraz nadarzyła się okazja abym w Polsce wykonał prace remontowe polegające na wyłożeniu kafelek i wykończeniu łazienki. Klient będzie potrzebował faktury i tu mam problem. Czy ja jako niemiecka firma będę mógł wystawić dla polskiego kontrahenta taką? Jak wygląda sprawa rozliczeń z Urzędem Skarbowym? VAT w Polsce, a dochodowy w Niemczech? Bardzo proszę o wskazówki jak powinienem się zachować w takiej sytuacji.

Z góry dziękuję.

dla klienta bedzie to import usług na nieruchomości i to on rozliczy VAT. Na 100% niemiecka ustawa o podatku obrotowym mówi ze uslugi wykonywane na nieruchomosci są opodatkowane w miejscu gdzie jest polozona nieruchomosc, tak wiec przypuszczam ze wystawisz fakture niemiecką bez podatku VAT niemieckiego i VAT zapłaci w Polsce twoj kontrahent z tytulu importu uslug (to tzw. reverse coś tam wg ustawy o VAT i dyrektywy o VAT). Co do podatku dochodowego to nie pamietam jak to jest z polsko-niemiecką umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania, ale cos mi sie wydaje ze to tzw. zysk przedsiębiorstwa ktory jest opodatkowany w miejscu siedziby przedsiębiorstwa a wiec w Niemczech i tam opodatkowany - tego nie jestem jednak pewien i lepiej zebys zasiegnal informacji w swoim organie podatkowym w Niemczech albo u prawnika niemeickiego.

Powrót