Świadczenie uzupełniające dla seniorów 75+

• Autor wątku Autor wątku jestem1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jestem1

Użytkownik
Odpowiedzi
145
Witam.
Jeśli emeryt ma ukończone 75 lat i pobiera najniższą emeryturę i zasiłek pielęgnacyjny to aby otrzymywał świadczenie uzupełniające należy złożyć tylko wniosek w ZUS bez załączników?

Jeszcze inna kwestia związana z tematem. Czy emeryt po ukończeniu 75 lat i pobierający dodatek pielęgnacyjny może z niego zrezygnować i złożyć wniosek o zasiłek pielęgnacyjny?

Mojej znajomej 86 lat ,znaczny stopień niepełnosprawności ,w Zusie wręczono oprócz wniosku o to świadczenie również druk do wypełnienia przez lekarza ,poproszono też o dołączenie dokumentacji medycznej oraz zasygnalizowany ,ze mize byc wzywana na komisję lekarską

Dzięki za odpowiedź. Interesuje mnie kwestia tego zasiłku pielęgnacyjnego, bowiem po ukończeniu 75 lat ZUS przyznaje każdemu emerytowi dodatek pielęgnacyjny. Z tego co wyczytałem to aby starać się o świadczenie uzupełniające to trzeba mieć zasiłek a nie dodatek. Dlatego nie wiem jak to możliwe , że emeryt ukończył 75 lat i pobiera zasiłek pielęgnacyjny, którego płatnikiem jest gmina?? W tym sęk, iż zarówno zasiłek jak i dodatek przysługuje z automatu po ukończeniu 75 roku życia.

jestem1 napisał:
Z tego co wyczytałem to aby starać się o świadczenie uzupełniające to trzeba mieć zasiłek a nie dodatek.
albo źle zrozumiałeś albo ktoś napisał bzdurę,

Zasilek pielęgnacyjny wypłaca gmina tym osobom ,ktore nie mają prawa do emerytury ,a dodatek wyplaca Zus jako wlasnie dodatek do emerytury .Znajoma pobiera dodatek do emerytury . Ten dodatek nie wchodzi do dochodu liczonego do świadczenie uzupeniajacego dla niepełnosprawnych

@Agnieszka3M
We wszystkich tekstach dostępnych na ten temat w internecie było użyte słowo zasiłek.

Dzięki za sprostowania, iż chodzi o dodatek.

Powrót