Świadczenie wspierające.

• Autor wątku Autor wątku Ghoustaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Ghoustaaa

Użytkownik
Odpowiedzi
138
Dzień dobry. Chciałem się dowiedzieć, jak wygląda takie badanie lekarskie oraz czy trzeba zabrać dokumentację medyczną?

Informacje ogólne na temat świadczenia wspierającego masz tutaj: https://www.gov.pl/web/rodzina/swiadczenie-wspierajace

jak wygląda takie badanie lekarskie

Rozpoznanie wniosku o przyznanie świadczenia wspierającego nie jest badaniem lekarskim. Żadna dokumentacja medyczna nie jest wymagana.

Komisja jest dwuosobowa i analizowany jest na niej złożony przez Ciebie wniosek. Komisja może dodatkowo zapytać, np. z kim mieszkasz, z czego się utrzymujesz, kto Ci pomaga przy Twojej niepełnosprawności.

Ostatnia edycja:
Jak masz jakieś dodatkowe pytania w sprawie rozpoznawania wniosku o świadczenie wspierające lub podobne pisz śmiało na tym forum.

W związku ze złożeniem wniosku o świadczenie, mam pytanie:
1. Kto będzie rozpatrywać mój wniosek?
2. Jak przebiega komisja o świadczenie wspierające i czy można się od niego odwołać?

W celu otrzymania świadczenia wspierającego, złożyłeś wniosek o wydanie decyzji ustalającej poziom potrzeby wsparcia do wojewódzkiego zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności w swoim mieście wojewódzkim.

Jak przykładowo masz I grupę niepełnosprawności powinieneś przyjechać na komisję z drugą osobą (opiekun), chyba, że we wniosku zaznaczyłeś, że komisja ma przyjechać do Ciebie. Z tego co wiem osoby niepełnosprawne zazwyczaj przyjeżdżają na komisję z kimś, a nie same.

Rozpoznanie wniosku o ustalenie potrzeby wsparcia w celu późniejszego przyznania świadczenia wspierającego przez ZUS nie jest badaniem lekarskim. Komisja na podstawie złożonego wniosku i rozmowy z Tobą ustala, jak Ty przy swojej niepełnosprawności funkcjonujesz w życiu codziennym. Komisja ma ten wniosek przed sobą.

Komisja jest dwuosobowa. W jej skład nie wchodzi lekarz . Komisja może dodatkowo zapytać, np. z kim mieszkasz, z czego się utrzymujesz, kto Ci pomaga przy Twojej niepełnosprawności.

Od decyzji o ustaleniu potrzeby wsparcia masz prawo się odwoływać.

Pomocne informacje masz tutaj: https://www.gov.pl/web/rodzina/swiadczenie-wspierajace
i tu: https://www.zus.pl/documents/10182/...0-6e4a-5dff-14ac-f3f54f6030b9?t=1741252617713 .

Ostatnia edycja:
Dzień dobry.
Też miałbym pytanie odnośnie świadczenia wspierającego. Mama dostała świadczenie styczeń-wrzesień 2024r. Po tym terminie kończyła jej się ważność orzeczenia o grupie. We wrześniu złożyliśmy wnioski do WZON i Powiatowego Zespołu..., dokumenty są uzupełnione. W maju 2025 r. otrzymaliśmy informację , że ZUS powinien wypłacać w dalszym ciągu przyznane świadczenie, ale.... należało złożyć wniosek SWN-INF we wrześniu 2024 r. Na pytanie skąd mieliśmy to wiedzieć, (nikt nas na żadnym etapie o takim prawie nie pouczył) pani w ZUS odpowiedziała, że "trzeba było się interesować i odwiedzać ZUS". Z ZUS już otrzymałem odpowiedź, że świadczenie zostanie przyznane po uprawomocnieniu się kolejnego orzeczenia WZON i złożeniu wniosku SWN. Teraz zostaje czekać na orzeczenie WZON, gdzie po 8 miesiącach cisza zupełna. Tam nie odpowiadają na zapytania pisemne, nie odbierają tel. nie reagują na ponaglenia. Tymczasem stan mamy się pogarsza i koszty opieki są coraz wyższe.
Moje pytanie, czy po dwóch ponagleniach przesłanych do samego WZON możemy składać skargę do WSA na ich bezczynność?

Mój mąż otrzymał odpowiedź z Miejskiego Zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności pismo, że wniosek jego zostanie rozpatrzony za około 5 miesięcy z uwagi na konieczność powołania przewodniczącego i członka składu orzekającego. Tym samym rozpatrzenie wniosku zostaje przedłużone o kolejne pół roku. Chcieliśmy złożyć wniosek o wydanie decyzji ustalającej poziom potrzeby wsparcia i zastanawiam się czy jeśli w druku w punkcie V - nazwa organu i rodzaj wydanej decyzji.......jest punkt: "złożono wniosek o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności" "nazwa organu...." to tym samym mogę złożyć taki wniosek powołując się na zaświadczenie o przyjęciu wniosku o wydanie orzeczenia ?

jeśli w druku w punkcie V - nazwa organu i rodzaj wydanej decyzji.......jest punkt: "złożono wniosek o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności" "nazwa organu...." to tym samym mogę złożyć taki wniosek powołując się na zaświadczenie o przyjęciu wniosku o wydanie orzeczenia ?

Tak.

Powrót