swiadectwo legalizacji alkotestu

• Autor wątku Autor wątku fal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
mam takie pytanie.czy brak swiadectwa legalizacji alkotestu dyskwalifikuje uzyskane w ten sposob wyniki stanu nietrzezwosci w postepowaniu przed sadem?czy sad uzna uzyskany w ten sposob dowod na nietrzezwosc za wiarygodny czy tez odrzuci go a tym samym spowoduje brak podstaw do ewentualnego skazania?

[cytat="fal"]mam takie pytanie.czy brak swiadectwa legalizacji alkotestu dyskwalifikuje uzyskane w ten sposob wyniki stanu nietrzezwosci w postepowaniu przed sadem?czy sad uzna uzyskany w ten sposob dowod na nietrzezwosc za wiarygodny czy tez odrzuci go a tym samym spowoduje brak podstaw do ewentualnego skazania?[/cytat]

Proszę sprecyzować pytanie - czy chodzi o całkowity brak świadectwa legalizacji, czy brak kserokopii świadectwa legalizacji w aktach postępowania.

Co do braku podstaw do skazania, to prosze mieć na uwadze, iż skazanie za przestępstwo czy wykroczenie związane z alkoholem, można nastąpić także na podstawie m. in. zeznań świadków, badań retrospektywnych etc.

jesli urzadzenie pomiarowe alkomat radar etc jest wyprodukowane po 1 maja 2004 musi posiadac deklaracje zgodnosci CE lub samo CE jest to wtedy potwierdzenie zgodnosci z polskimi wymogami:
prawo Unijne ,polskie prawo :Ustawa o zgodnosci cos w tym stylu
Uwaga Nie dotyczy to sluzb specjalnych
bodajze legalizacja jest wydana w trybie rozporzadzenia a ustawa jest wyzsza nad rozporzadzeniem ,po 1 maja 2004 chyba juz zniklo slowo legalizacja ,ewentualnie koliduje to z ustawa o zgodnosci .

krzys30 jakos nie lapie co ta wypowiedz ma na celu :?: problem dotyczny raczej waznosci jako dowodu pomiaru wykonanego urzadzeniem bez legalizacji czy tez dokumentu potwierdzajacego jej wykonanie. Fakt dowodem moga byc zeznania funkcjonariuszy. A jakie wskazanie bylo na alkomacie :?:

pysiek82
podwazenie urzadzen pomiarowych do celow sadowych ktore nie spelniaja polskich wymogow "USTAWA z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności " poprostu mam cicha nadzieje ze ktorys z Panow prawnikow skorzysta z tego tematu aby nie bylo kolizji z innymi przepisami ktore obecnie istnieja
Fal przepraszam choc zawsze mozna znalezc w tym punkt zaczepienia

Powrót