Świadectwo pracy a zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku luk1722
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luk1722

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam z dniem 31 grudnia 2014 wygasłą umowa z firmą w ktorej byłem zatrudniony w związku z tym przysługiwał mi zasilek od dnia 1 stycznia 2015 jednak swiadectwo pracy otrzymalem dopiero 13 stycznia 2015 i zasilek zamiast 710 netto otrzymalem 470 czy moge ubiegoac sie od bylego pracodawcy zwrotu roznicy? dodam ze pracodawca broni sie tym ze wyslal swiadectwo pracy 7 stycznia ale jezeli ja na tym ucierpiałem mimo wszystko jest wporządku i pracodawca jest na prawie? przepisy mowia ze max 7 dni pracodawca ma na dostarczenie swiadectwa pracy po wygasniecu umowy jednak 7 bylo nadane a odebralem dopiero 13 prosze o pomoc czy mogę walczyc czy dac sobie spokój generalnie chodzi o zasadę ze w Polsce zawsze ten biedny jest oszukany dlatego proszę o pomoc

dlaczego nie odebrałeś świadectwa osobiście np 31.12? albo na początku stycznia?

luk1722 napisał:
przepisy mowia ze max 7 dni pracodawca ma na dostarczenie swiadectwa pracy

Art. 97. § 1. W związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą.

Ostatnia edycja:
ponieważ pracowałem w dębnie woj. zach-pom a biuro jest w Gdyni roznica 400km

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie szczegółowej treści świadectwa pracy oraz sposobu i trybu jego wydawania i prostowania.

W przypadku, gdy wydanie świadectwa w dniu rozwiązania umowy o pracę nie jest możliwe, pracodawca ma obowiązek, nie później niż w ciągu 7 dni od dnia ustania stosunku pracy, przesyłać świadectwo pracy pracownikowi lub osobie upoważnionej do odbioru za pośrednictwem poczty albo doręcza go w inny sposób.

właśnie tylko te 7 dni jest na to że świadectwo pracy powinienem mieć już w ręku czy tak jak w mojej sprawie jeżeli 7 stycznia zostało nadane firma zachowała się ok w stosunku do mnie i po prostu koniec tematu i nie mam co z nimi walczyć o zwrot różnicy w zasiłku?

PS przepraszam być może za głupie pytania ale w tych sprawach nie mam zielonego pojecia także radzę się obytych w podobnych tematach

7 dnia może zostać nadane na poczcie, zauważ ile dni wolnych było pomiędzy 31.12 a 7.01

Ślicznie dziękuje za poradę

Powrót