świadectwo pracy

• Autor wątku Autor wątku Maria B
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maria B

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
otrzymałam świadectwo pracy, w którym nie zgadzam się z kilkoma zapisami. Żeby być pewna że mam prawo żądać sprostowania proszę o podpowiedź:
- pracodawca podał tylko ilość dni urlopu wypoczynkowego, który wykorzystałam w bieżącym roku. Nie była to całość przysługującego mi do wykorzystania urlopu (zaległy za rok ubiegły i należny za okres przepracowany w roku bieżącym). Czy nie powinno być wskazania, za ile dni powinien zostać wypłacony ekwiwalent? Myślałam, że powinno wyniknąć to ze świadectwa, tym bardziej, że nie mam żadnego innego potwierdzenia, że mój zaległy urlop został przez pracodawcę rozliczony.
- jako okres niezdolności do pracy została podana suma zwolnienia chorobowego mojego, jak i zwolnienia z tytułu opieki nad chorym dzieckiem. Czy mam rację uważając, że powinna to być liczba dni, w których chorowałam, a oba rodzaje zwolnień powinny znaleźć się w punkcie dot. okresów nieskładkowych?

1. W świadectwie pracy nie podaje się za ile dni wypłacono ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy.
Natomiast podaje się ilość dni urlopu wykorzystanych w danym roku.
2. Podaje się ilość dni zwolnienia lekarskiego niezależnie czy dotyczy to choroby pracownika czy opieki nad chorym członkiem rodziny.

1. Jak w takim razie mogę sprawdzić, czy rozliczono mój zaległy urlop, lub udowodnić, że tego nie zrobiono?
2. zasiłek opiekuńczy i wynagrodzenie tzw.chorobowe płacone są z różnych funduszy. Myślałam, że punkt dot. okresu niezdolności do pracy służy właśnie przekazaniu informacji następnemu pracodawcy, ile dni chorobowego będzie płacił pracodawca, a od kiedy już ZUS?

[cytat="Maria B"]1. Jak w takim razie mogę sprawdzić, czy rozliczono mój zaległy urlop, lub udowodnić, że tego nie zrobiono?
[/cytat]
Można sprawdzić w ewidencji urlopów.

właśnie, sprawa jest prosta tylko teoretycznie, pracodawca nie odpowiada na moje zapytania: sprawy pracownicze prowadzi szef (albo twierdzi, że je prowadzi), część papierową zleca firmie zewnętrznej, która udziela informacji tylko jemu. Można jakoś wymusić udzielanie informacji pracownikom?

[cytat="Maria B"]Myślałam, że punkt dot. okresu niezdolności do pracy służy właśnie przekazaniu informacji następnemu pracodawcy, ile dni chorobowego będzie płacił pracodawca, a od kiedy już ZUS?[/cytat]
To w którym punkcie świadectwa pracodawca połączył Tobie okres opieki z okresem wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy, w punkcie mówiącym o wykorzystanych w roku kalendarzowym dniach wynagrodzenia za czas choroby, czy w punkcie mówiącym o okresach nieskładkowych? Jeśli w pierwszym, to jest źle i trzeba to skorygować, jeśli w drugim, to może być.

W punkcie dotyczącym wynagrodzenia za okres niezdolności do pracy połączone były okresy mojej choroby i "opieki" (za którą zasiłek wypłacił ZUS). Dziękuję za podpowiedź.

W pozycji świadectwa pracy "był niezdolny do pracy przez okres.... " podaje sie tylko dni tzw. wynagrodzenia chorobowego w roku kalendarzowym, w którym nastąpiło zwolnienie z pracy (do 33 dni).
Tzw. opieka na dzieckiem to jest zasiłek, kóry jest płacony ze środków ZUS, a nie pracodawcy. Wynagrodzenie chorobowe jak i zasiłek opiekuńczy to są okresy nieskładkowe wymieniane w innym miejscu
świadectwa pracy.

Powrót